banner

Czego powinny unikać przyszłe mamy?

Autor: Agnieszka Tokarz

Czyli kilka słów o tym, jakich produktów należy unikać w diecie kobiety ciężarnej ;)

Przede wszystkim musimy sobie uświadomić, że ciąża to szczególny stan, który nie powinien kojarzyć się nam z restrykcjami żywieniowymi. Istnieje wiele mitów dotyczących diety kobiety ciężarnej, jednak na stan obecnej wiedzy medycznej, jedynie kilka produktów lub grup produktów należy wyeliminować całkowicie na cały okres ciąży, aby nie zaszkodzić sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się dziecku.

1. Surowe mięso, jaja, ryby, nabiał

Produkty te unikamy całkowicie ze względu na możliwość zakażenia ich bakteriami, które są przyczyną chorób jak toksoplazmoza, listerioza czy salmonelloza. Spożywanie takich produktów grozi poronieniem, przedwczesnym porodem, niedorozwojem płodu i niewydolnością wielonarządową noworodków.

Dla uświadomienia mówimy tu o takich potrawach jak sushi, tatar, owoce morza, wędzone ryby, sery pleśniowe, mleka i twarogi „prosto od krowy”, nie poddane procesowi pasteryzacji, desery i sosy z użyciem surowych jaj.

2. Alkohol

Powodem jego eliminacji jest fakt, że alkohol bardzo łatwo przenika barierę łożysko- płód wskutek czego jego poziom we krwi płodu szybko osiąga wartość identyczną jak we krwi matki. Różnica polega na tym, że płód waży co najwyżej kilka kilogramów, a nie kilkadziesiąt jak przyszła mama. Wiąże się to z nieodwracalnymi zaburzeniami w rozwoju dziecka.

3. Cukier

Według najnowszych zaleceń jego ilość nie powinna przekraczać 10% energii z diety dziennie. Jest to o tyle, trudne do osiągnięcia, ponieważ cukier jest wszechobecny i możemy znaleźć go również w produktach, w których nigdy byśmy się go nie spodziewali. Jak wiadomo, jest to źródło pustych kalorii, które w nadmiarze mogą doprowadzić do chorób cywilizacyjnych, czy w przypadku kobiet ciężarnych do zaburzeń węglowodanowych (cukrzyca ciążowa).

4. Izomery kwasów tłuszczowych typu trans

Pod tą skomplikowaną nazwą, kryją się niebezpieczne tłuszcze zawarte w gotowych, przetworzonych produktach jak ciastka, chipsy, krakersy, kostki rosołowe, produkty smażone w głębokim tłuszczu, mrożone, gotowe ciasta i przetwory cukiernicze. Są to przekąski lubiane, po które często sięgają przyszłe mamy. Warto natomiast wyrobić w sobie nawyk, zwłaszcza w ciąży, aby zamiast fast foodów, sięgać po surowe warzywa i owoce.

5. Wątróbka

Eliminacja tego produktu wiąże się z zawartością wysokich dawek witaminy A w formie retinolu w jej składzie, który w nadmiarze jest toksyczny dla płodu.

Często mówi się też o eliminacji kofeiny z diety. Rzeczywiście jej nadmiar może być niebezpieczny dla płodu, jednak jej spożycie w umiarze nie będzie miało negatywnych skutków. Należy więc rozsądnie podejść do tematu swojej diety w trakcie ciąży, jednak nie traktować jej jako czas pełen wyrzeczeń i restrykcji żywieniowych.

mgr Agnieszka Tokarz
Dietetyk

Przeczytaj także: Woda czy sok?

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.