Zdrowa kolacja
 
            Pamiętaj, że umiejętne układanie jadłospisu wpłynie na jakość posiłków, a racjonalna i prawidłowo zbilansowana dieta pomoże zachować zdrowie i zapewni odpowiedni rozwój Twojego dziecka.
Kolację najlepiej spożywać całą rodziną. Dzięki temu będzie to nie tylko czas wspólnego jedzenia posiłku, ale i nauki prawidłowych nawyków żywieniowych i innych aspektów życia.
Kolacja powinna być lekkim posiłkiem, niezawierającym potraw ciężkostrawnych.
Może być spożywana w postaci zimnych potraw (kanapki, sałatki) lub dań na ciepło (potrawki, leczo czy zapiekanki).
Pomysły na smaczne i zdrowe kolacje:
1.	Kabaczek faszerowany
Składniki na 2 porcje:
•	100g mielonego mięsa drobiowego
•	pół torebki brązowego ryżu
•	2 pomidory
•	tymianek
•	natka pietruszki
•	kabaczek
•	½ kulki sera mozarella
•	sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ugotować ryż, usmażyć mięso i wymieszać z ryżem. Dodać drobno pokrojone pomidory bez skórki, zioła i sól. Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ z pestkami. Napełnić kabaczka mięsem z ryżem. Posypać startym serem mozarella, skropić oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać niewielką ilością wrzącej wody, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż kabaczek będzie miękki. Gdyby wierzch szybko się zrumienił, przykryć folią aluminiową.
2. Tosty pełnoziarniste z tuńczykiem w sosie własnym
Składniki na 1 porcję:
•	2 kromki chleba tostowego
•	2 łyżki tuńczyka w sosie własnym
•	plaster pomidora bez skórki
Sposób wykonania:
Na kromkę ułożyć tuńczyka i plaster pomidora, zakryć drugą kromką, piec w tosterze.
3. Burschetta z musem z awokado
Składniki na 1 porcję:
•	dojrzałe awokado
•	łyżeczka soku z cytryny
•	½ wyciśniętego ząbka czosnku
•	sól, pieprz
•	podłużna bułka z ziarnami
•	oliwa z oliwek
•	pietruszka (natka).
Sposób wykonania:
Miąższ awokado zmiksować z sokiem z cytryny, czosnkiem Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba podgrzać w piekarniku, posmarować łyżką oliwy. Na rozkrojonej bułce ułożyć mus z awokado i posypać świeżą natką.
4. Naleśniki z jagodami
Składniki:
•	szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
•	1 ubite jajko
•	1 ¼ szklanki mleka 1,5%
•	szczypta soli
•	szklanka świeżych jagód
•	oliwa z oliwek
•	cukier puder
Sposób wykonania:
Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i połowę mleka, dokładnie wymieszać. Mieszając dolać resztkę mleka. Na patelni rozgrzać oliwę i nalewać ciasto. Każdy naleśnik posypać jagodami. Przewracać na drugą stronę, kiedy na brzegach pojawią się bąbelki. Po zdjęciu z patelni posypać cukrem pudrem.
Przeczytaj także: 
Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku >6 lat

 
             
                                     
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                