Przykładowe jadłospisy dla dziecka 2 i 3 letniego
 
            W nawiązaniu do mojego poprzedniego artykułu odnośnie żywienia dzieci w wieku 1-3 lata, przedstawiam przykładowe jadłospisy dla 2-latka oraz 3-latka wraz z podaną gramówką oraz miarami domowymi poszczególnych składników. Ułatwią one przygotowanie posiłków, a także przybliżą, jaka masa/objętość danego produktu składa się na jego 1 porcję.
Przykładowy jadłospis dla 2-latka:
I ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku z jabłkiem:
• mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka) 
• drobne płatki owsiane(20g – 2 łyżki) 
• jabłko gotowane (50g - ½ małego) 
II ŚNIADANIE
Pieczywo z twarożkiem i szczypiorkiem 
• kajzerka (15g- kromka)
• masło (3g – niecała łyżeczka)
• ser twarogowy półtłusty (20g – łyżka)
• jogurt naturalny (12g – łyżka) 
• szczypiorek (1/2 łyżeczki) 
• woda źródlana lub naturalna woda mineralna (ok. szklanki)
OBIAD – ZUPA
Zupa krem z zielonego groszku
• zupa krem – zielony groszek + ziemniak (220ml – niepełna szklanka) 
• oliwa z oliwek (5g – łyżeczka)
OBIAD – II DANIE
Kuskus z pieczonym łososiem i szpinakiem, kompot 
• kasza kuskus (do 30g – 2 łyżki po ugotowaniu)
• pieczony łosoś (do 30-35g, wielkość dużego orzecha włoskiego)
• oliwa z oliwek (5g – łyżeczka)
• szpinak duszony (20g –łyżka)
• śmietana 18% tłuszczu (10g – 2 łyżeczki)
• czosnek świeży – do smaku 
• kompot z porzeczek (220ml – niepełna szklanka)lub woda
PODWIECZOREK
Mix owocowy z jogurtem:
• banan pokrojony w plasterki (100g – mała sztuka)
• jogurt naturalny (12g – łyżka)
KOLACJA
Omlet z marchewką, kefir
• omlet z jaja (50g – mała sztuka)
• marchewka surowa starta dodana do ciasta omletowego (35g – średnia sztuka) 
• masło (3g – łyżeczka)
• kefir (150ml - filiżanka) 
Przykładowy jadłospis dla 3-latka:
I ŚNIADANIE
Płatki żytnie na mleku modyfikowanym z owocami suszonymi 
• mleko modyfikowane (220ml – niepełna szklanka)
• płatki żytnie (20g - 2 łyżki) 
• suszone owoce po namoczeniu (10g – 1-2 śliwki lub 1 morela)
II ŚNIADANIE
Muffinki warzywne
• brokuły (40g –różyczka) 
• papryka czerwona (30g – ¼ sztuki)
• ser żółty starty na wiórki (10g – 1-2 łyżeczki) 
• jajko (30g – ½ sztuki)
• przyprawy np.: czosnek
• woda źródlana lub naturalna woda mineralna (250ml - 1 szklanka)
OBIAD – ZUPA
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową
• zupa jarzynowa (220ml – niepełna szklanka)
• fasolka szparagowa (40g- łyżka)
• ziemniaki (50g – mała sztuka)
• oliwa z oliwek (5g- łyżeczka)
• natka pietruszki (1/2 łyżeczki) 
OBIAD – II DANIE
Cielęcina pieczona w jabłkach z kaszą gryczaną, surówka z kapusty pekińskiej, kompot
• duszona cielęcina w jabłkach (do 30-35g – cienki plaster) 
• kasza gryczana (35-40g po ugotowaniu – 2-2,5 łyżki) 
• kapusta pekińska (10g -1-2 łyżeczki drobno pokrojonej w kostkę) 
• marchewka (10g – 2 łyżeczki startej na drobne wiórki) 
• jabłko (10g – 2 łyżeczki) 
• oliwa z oliwek (5g- niecała łyżeczka) 
• kompot (220ml – niepełna szklanka) lub woda
PODWIECZOREK
Sałatka ze świeżych owoców
• winogrona (50g – 10 kulek) 
• brzoskwinia (50g -1/2 sztuki) 
• jogurt naturalny (20g – pełna łyżka)
KOLACJA
Kakao na mleku, bułeczka z polędwicą sopocką, warzywa
• mleko krowie 2%-3,2% tłuszczu (220ml - niepełna szklanka) + kakao (5g - łyżeczka) + cukier (5g - łyżeczka) 
• bułka grahamka (25g – ½ małej bułeczki)
• masło (5g –łyżeczka)
• polędwica sopocka (20g -2 plasterki) 
• ogórek kwaszony (20g -3-4 plasterki)
• pomidor (50g - 2 pomidorki koktajlowe)
Monika Turek
Dietetyk

 
             
                                     
                                     
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                