banner

Dieta u dzieci z autyzmem

Autor: Agnieszka Tokarz

Autyzm jest złożonym zaburzeniem ośrodkowego układu nerwowego charakteryzującym się niezdolnością do wyrażania uczuć oraz budowania relacji z innymi ludźmi. Wykrywany u dzieci około trzeciego roku życia w skutek wyraźnego zahamowania rozwoju ośrodku mowy. Wyraża się poprzez nieumiejętność komunikacji ,rozumienia stanu umysłu innych osób czy interakcji społecznych.

U każdego dziecka objawia się innymi specyficznymi cechami, często atakuje układ pokarmowy czy odpornościowy. Jeśli chodzi o odpowiednie żywienie, nie istnieje jedna narzucona dieta. Rodzice powinni być zapoznani z zasadami zdrowego żywienia oraz kontrolować co i kiedy dziecko zjada. Dzieci mają skłonność do jedzenia rzeczy niejadalnych, nie potrafią interpretować uczucia głodu, co prowadzi do objadania się. Często zjadają zbyt gorące potrawy, w skutek trudności z interpretacją doznań zmysłowych.

Charakterystyczna też bywa kolejność spożywanych posiłków. Dziecko wykazuje opór przed zmianami co dotyczy również spożywanych posiłków, lubi określony porządek, jedząc wciąż tą samą potrawę. Trudno jest więc wprowadzać nowe produkty, aby dieta była bardziej urozmaicona.

Jako ogólne zasady diety przyjmuje się dietę łatwostrawną, oraz w zależności od zauważanych objawów po spożytych produktach wprowadza się diety: bezglutenową, bezlaktozową i z ograniczeniem cukrów prostych. Jeśli chodzi o dozwolone produkty wymienia się dobrej jakości mięsa i wędliny niezawierające glutenu, jaja, ryż, amarantus, grykę, kukurydzę, komosę czy tapiokę, bezglutenowe makarony, mąkę bezglutenową, ziemniaczaną lub ryżową, bezglutenowe ciasta i pieczywa oraz warzywa i owoce.

Produkty, które dziecko i jego rodzice powinni unikać to kasze, mąki, makarony, chleby z pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa. Jest to dieta ,która wymaga odpowiedniego przygotowania i dużego zaangażowania ze strony rodziców. Często zwykła parówka, czekolada czy jogurt mogą okazać się szkodliwe dla dziecka ze względu na śladową ilość zbóż w składzie na etykiecie.

To samo tyczy się diety bezlaktozowej. Eliminujemy wtedy z diety białka mleka krowiego, a więc wszystko z jego dodatkiem- mleko, sery, jogurty, śmietany. Przy żywieniu dziecka autystycznego rodzice powinni obserwować jak ich pociecha reaguje na nowe pokarmy i zawsze brać pod uwagę preferencje żywieniowe dziecka.

Badania pokazują, że warunki środowiskowe mają znaczący wpływ na stan zdrowia osób z autyzmem. Ze względu na prowadzone leczenie antybiotykami, odporność dzieci pozostaje osłabiona przez co dochodzi do częstych infekcji dróg oddechowych czy zapalenia ucha. Antybiotykoterapia niszczy naturalną florę bakteryjną układu pokarmowego, w konsekwencji w uszkodzonych jelitach dochodzi do przerostu drożdżaków, a produkowane przez nie toksyny razem z krwią docierają do mózgu, uszkadzając wtórnie komórki nerwowe. Ważne jest więc, aby unikać sytuacji w których antybiotykoterapia będzie konieczna. Dziecko powinno spożywać świeże, naturalne i nieprzetworzone produkty, zawsze według własnych upodobań.

Leczenie powstałych infekcji, alergii, dbanie o odpowiednio zbilansowaną dietę oraz stosowanie suplementów diety- przynoszą wyraźną poprawę, dzięki czemu dziecko zaczyna szybciej rozwijać się w różnych sferach życia społecznego i interakcjach z innymi ludźmi.

Agnieszka Tokarz
Dietetyk

Przeczytaj także: Czy nasz mózg ma wpływ na to co jemy?

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.