banner

Zalety spożywania produktów kiszonych

Autor: Natalia Ciesielczuk

Każda zbilansowana dieta powinna, bez względu na porę roku, zawierać wiele wartościowych produktów. Na samym dole piramidy żywieniowej powinny znajdować się warzywa i owoce. Co jednak należy zrobić, kiedy sezon zimowy w pełni, a w sklepach nie ma żadnych warzyw sezonowych, poza dobrze nam znanym ziemniakiem, burakiem czy marchewką. Kiedy na dworze zimno, a w ogrodach i na miejscowych straganach nie ma naszych ulubionych warzyw, warto zacząć sięgać, po znane już od bardzo wielu lat, produkty kiszone, takie jak kapusta, czy ogórki.

Na czym zatem polega kiszenie? Jest to proces utrwalania żywności, głównie surowców pochodzenia roślinnego, w wyniku poddania ich działaniu kwasu mlekowego, powstałego podczas fermentacji. Bakterie fermentacji mlekowej mają zdolność zamiany cukier występujący w warzywach na kwas mlekowy, co zabezpiecza produkty przez gniciem. Oprócz wyżej wymienionego kwasu mlekowego, w procesie powstają w niewielkich ilościach substancje takie jak kwas octowy czy alkohol, co nie jest bez znaczenia, bo dzięki temu kiszonki zyskują swój niepowtarzalny smak i aromat. Ważnym elementem przy produkcji kiszonych warzyw jest sól, która konserwuje, a w początkowej fazie ułatwia wydzielanie soku. Należy także pamiętać, żeby kiszone warzywa były do końca pokryte zalewą lub sokiem, co uniemożliwi dostęp powietrza, które powoduje pleśnienie.

Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, produkt kiszone są przez wielu specjalistów bardzo polecane. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że proces fermentacji nie powoduje rozkładu żadnych witamin oraz minerałów znajdujących się w przetwarzanym warzywie. Ponadto, produkty kiszone wspaniale wpływają na mikroflorę jelit, dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego, wspomagają trawienie oraz wchłanianie białka, stymulują apetyt oraz wydzielanie soków żołądkowych. Produkty kiszone są jednymi z najlepszych dostarczycieli bakterii probiotycznych dla naszego organizmu. Bakterie te chronią nas przed różnego rodzaju grzybicami, wpływają odkwaszająco na nasz organizm (mimo tego, że są kwaśnie), a także ułatwiają trawienie.

Warto także wspomnieć, że produkty kiszone są bardzo cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Kiszona kapusta zawiera bardzo duże ilości witaminy C, B6, B12 oraz K, ponadto zawiera minerały takie jak żelazo, wapń cynk czy potas. Natomiast kiszone ogórki w swoim składzie zawierają pokaźne zawartości magnezu czy β-karotenu. Ciekawostką jest to, że ogórki surowe zawierają w bardzo małych ilościach witaminę C, natomiast kiszone, mają jej sporo.

Kolejną korzyścią płynącą ze spożywania kiszonek jest ich wpływ na poprawę kondycji stanu włosów, skóry czy paznokci. Co więcej, są to produkty niskokaloryczne i ze względu na to, że nie zawierają cukru, mogą być spożywane przez osoby będące na diecie lub dbające o linię, ponieważ dają wrażenie sytości oraz przyspieszają metabolizm. 100 g kapusty kiszonej to zaledwie 20 kcal, natomiast ogórków to tylko 11 kcal. Warto dodać, że kwaśne produkty wpływają korzystnie także na nasz stan psychiczny oraz pomagają niwelować depresję. Ponadto, wzmacniają odporność naszego organizmu i pomagają w walce z przeziębieniem.

Spożywanie produktów kiszonych ma bardzo wiele zalet, sięgajmy zatem po nie, kiedy na dworze szaro i ponuro. Nie dość, że są tak zdrowe, to dodatkowo stosunkowo tanie i łatwo dostępne.

mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk

Przeczytaj także: Właściwości zdrowotne czerwonych buraków

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.