banner

Wzorowe drugie śniadanie do szkoły

Autor: mgr inż. Natalia Kozielska

Zgodnie z wytycznymi Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży (IŻŻ) podstawę żywienia młodego człowieka powinny stanowić przede wszystkim warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, następnie w mniejszej ilości produkty mleczne, mięso i ryby, a w najmniejszej ilości tłuszcze. Powinniśmy zminimalizować lub wykluczyć z diety dziecka produkty wysoko przetworzone, bogate w sól i cukier oraz wszelkie słodkie napoje.

Podczas przygotowywania posiłków należy trzymać się kilku prostych zasad:

1. Wielkość II śniadania powinna być dostosowana do wieku, aktywności fizycznej dziecka oraz liczby godzin spędzonych w szkole.

2. Posiłek powinien być różnorodny, zawierający produkty ze wszystkich grup spożywczych, skomponowany na zasadzie kontrastów zarówno tych smakowych jak i kolorystycznych.

3. Najlepszym napojem jest woda, ale także domowej roboty wody smakowe czy soki owocowe.

4. Przygotowując posiłek warto komponować go w oparciu o preferencje smakowe swoich pociech.

5. Dobra organizacja i planowanie posiłków z wyprzedzeniem może być bardzo pomocne, dzięki czemu unikniemy powtarzania codziennie tych samych potraw oraz zminimalizujemy poranny stres związany z zapewnieniem dziecku jedzenia w szkole.

Temat „drugich śniadań” do szkoły stanowi nieustanne wyzwanie dla każdego rodzica, bo jak przygotować posiłek na wynos tak żeby był on smaczny i zdrowy, a równocześnie aby przygotowanie go nie zajmowało zbyt wiele czasu?

Oto kilka sugestii:

1. Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa będącego źródłem węglowodanów złożonych, z masłem lub margaryną (bogatą w witaminy A, D, E), chudą wędliną lub pastą rybną, oraz z dodatkiem warzyw.

2. Wrapy, naleśniki lub muffinki na słono lub na słodko, z dodatkiem warzyw lub owoców, mogą stanowić świetną alternatywę dla kanapek.

3.Ryba jest bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych DHA, ma bardzo korzystny wpływ na rozwój mózgu i wzroku. Możemy ją podawać dzieciom dodatkowo do sałatek lub kanapek w postaci wyżej już wspomnianych past.

4. Warzywa – w postaci sałatki np. z dodatkiem awokado czy orzechów włoskich, będących świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3; lub po prostu warzywa pokrojone np. w słupki lub inne kształty, a dla maluchów które nie przepadają za chrupaniem samych warzyw można przygotować także dip na bazie jogurtu z dodatkiem świeżych ziół.

5. Owoce – całe, w formie sałatki lub pokrojone.

6. Deser – domowej roboty batony musli z orzechami i suszonymi owocami.

Pamiętajmy, aby posiłki nie były monotonne. Im więcej różnych, smaków, kolorów i kształtów tym chętniej będą one zjadane.

mgr inż. Natalia Kozielska
Dietetyk

Przeczytaj także: Problem zaparć wśród dzieci w wieku szkolnym i wczesnoszkolnym

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.