banner

Mleko - nie tylko krowie!

Autor: Monika Turek

Mleko znajduje wszechstronne zastosowanie w diecie każdego dziecka. Używamy go jako bazy do przyrządzania pysznych koktajli mlecznych, mleczno-owocowych czy też wszelkich zup mlecznych. Stanowi składnik lodów, kremów, naleśników, a także różnych ciast. Najczęściej stosowanym jest mleko krowie. Co jednak, gdy nasza pociecha nie może spożywać takiego produktu (alergia na białko mleka krowiego, nietolerancja laktozy, wegetarianizm)?

Dobrym rozwiązaniem wydaje się być zastąpienie mleka krowiego – mlekiem roślinnym. Na rynku mamy szeroki asortyment takich odpowiedników: mleko owsiane, ryżowe, sojowe, migdałowe… Niestety cena takich produktów jest kilkakrotnie wyższa niż mleka krowiego. Jednakże i na to możemy coś poradzić – wystarczy samemu przyrządzać domowe mleka roślinne. Poniżej zamieszczamy przepisy na kilka z nich: proste, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze PYSZNE!

1. Mleko owsiane:

Składniki:
• 4 łyżki stołowe płatków owsianych
• 400 ml przegotowanej wody
• Opcjonalnie szczypta soli lub1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy wodą, po czym blenderujemy około minuty. Otrzymaną jednolitą masę przecedzamy przez sito lub gazę do drugiego naczynia. Powstały płyn to mleko owsiane. Można je dosłodzić lub lekko posolić dla smaku.

2. Mleko ryżowe:

Składniki:

• torebka ryżu
• laska wanilii/cukier wanilinowy
• woda do ugotowania ryżu + 3-4 szklanki wrzątku do rozrzedzenia napoju

Przygotowanie:

Ryż gotujemy z laską wanilii/cukrem wanilinowym aż wchłonie całą wodę (bez tych 3-4 szklanek). Powinien być nawet lekko rozgotowany. Jeżeli użyliśmy wanilii - wyciągamy ją. Gorący ryż zalewamy odpowiednią ilością wrzątku. Blenderujemy całość przez około minutę. Następnie przecedzamy powstałą masę przez sito lub gazę. Jeśli uznamy, że nasze mleko jest za gęste można dodać wrzątku.

Przed blenderowaniem można dosypać do masy łyżkę kakao – uzyskamy w ten sposób domowe mleko czekoladowe – gratka dla każdego dzieciaka.

3. Mleko słonecznikowe:

Składniki:

• 1/2 szklanki nasion słonecznika
• ok. 1 litr wody
• 1-2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:
Nasiona słonecznika moczymy w wodzie całą noc, po czym odcedzamy je, zalewamy około 1 litrem wody i dodajemy cukru waniliowego. Całość blenderujemy i przecedzamy przez sito lub gazę.

4. Mleko migdałowe:

Składniki:

• 1 szklanka migdałów zblanszowanych
• 3 szklanki wody mineralnej + dodatkowo 1 szklanka wody mineralnej
• 3 łyżki cukru/opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Migdały zalewamy 3 szklankami wody na całą noc. Następnie blenderujemy z wodą, w której się moczyły i cukrem. Masę przecedzamy przez sito lub gazę. Do mleka dodajemy szklankę wody mineralnej.

Zamiast migdałów można użyć innych orzechów, np. laskowych lub wiórek kokosowych.

Monika Turek
Dietetyk

Przeczytaj także: Mleko modyfikowane

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.