banner

Jakich produktów unikać w przypadku skazy białkowej

Autor: Agnieszka Daria Kula

Dzień Dobry. Mam na imię Natalia, mam 15 lat i mam alergię na mleko krowie. Mówiąc inaczej mam skazę białkową. Chciałabym się Państwa zapytać jaką dietę i jadłospis mogłabym stosować z tym przypadku? Byłam u lekarza ale powiedział mi że żadnych produktów mlecznych, owoców, samo żółtko jajka, żadnych słodyczy. Zbyt wiele się nie dowiedziałam. dlatego mam do Państwa prośbę o poradę, jaką dietę i jadłospis mogę stosować.

Natalio,

skaza białkowa to bardzo szerokie pojęcie. Dość często utożsamiana jest ona faktycznie z alergią na białko mleka krowiego, nie są to jednak te same schorzenia. Skaza białkowa jest pojęciem szerszym, może dotyczyć alergii na białko mleka, ale także alergii na: gluten, ryby, jajka, owoce cytrusowe, orzechy, czekoladę. Lekarz powinien określić dokładnie jakich konkretnie białek dotyczy alergia, żeby niepotrzebnie nie eliminować z diety bezpiecznych dla Ciebie produktów. Im dieta jest bardziej restrykcyjna, im mniej w niej różnorodnych produktów, tym większe jest ryzyko niedoborów składników odżywczych w organizmie. Trzeba zwrócić szczególną uwagę, żeby dobrze zbilansować taką dietę. Zachęcam Cię to wizyty u dietetyka, który dokładnie krok po kroku wytłumaczy Ci jakie produkty możesz wybierać. Wcześniej jednak potrzebna jest dokładna diagnoza lekarska. Myślę, że warto jeszcze raz skonsultować się z lekarzem.

Alergia na białko mleka krowiego wiąże się z rezygnacją nie tylko z mleka w czystej postaci, ale również z kefirów, jogurtu, maślanki, mleka zsiadłego, serków, twarogów, żółtych serów, serów pleśniowych, mozzarelli, fety, majonezu, masła, śmietany, miksów do smarowania pieczywa zawierających w swoim składzie dodatek masła (tzw. masmiksy), bułek maślanych, drożdżówek, chałki, rogalików, pączków, krakersów, bułek pszennych, słodyczy zawierających dodatek mleka. Produkty takie jak sosy, zupki w proszku i inne gotowe dania, musztarda, gotowe mrożone potrawy,
kapusta kiszona (czasem ubijana jest z serwatką), mogą zawierać w swoim składzie białka mleka.

Po spożyciu wołowiny i cielęciny mogą, choć nie muszą wystąpić objawy alergii. Pacjenci, którzy są uczuleni na białko mleka krowiego dość często źle tolerują wymienione gatunki mięsa, podobnie jak białko jajka kurzego. Mięso z indyka, królika, kurczaka- uważa się za najmniej alergizujące i są zazwyczaj dobrze tolerowane przez pacjentów z alergią na białko mleka krowiego, jednak zawsze należy obserwować reakcje swojego organizmu.

Przy produkcji makaronów stosuje się niekiedy takie dodatki jak twaróg odtłuszczony czy mleko, dlatego przy zakupie makaronu zwróć uwagę na etykietę produktu i sprawdzić skład makaronu.

Produkty mleczne wyżej wymienione są źródłem m. in. wapnia, który jest szczególnie ważny w okresie wzrastania. Pierwiastek ten decyduje o prawidłowym rozwoju i regeneracji układu kostnego (jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci), ale nie tylko. Jest niezbędny w przewodnictwie mięśniowo-nerwowym, w procesie krzepnięcia krwi, wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów. Rezygnacja z produktów mlecznych wymaga więc włączenia do diety ich zastępników, żeby nie doprowadzić do niedoboru wapnia w Twoim organizmie. Alternatywą dla mleka krowiego jest mleko roślinne wzbogacone w wapń np. ryżowe, owsiane, orkiszowe, migdałowe, orzechowe, sojowe*. Mleko roślinne jest niestety dość drogie, można je samodzielnie przygotować w domu, jednak wtedy nie zawiera wapnia.

* Pacjenci, u których stwierdzono alergię pokarmową na białko mleka krowiego, są potencjalnie narażeni również na alergię na soję.

-Jogurty można zastąpić jogurtem sojowym, najlepiej naturalnym.
-Masło zamienić na oliwę z oliwek, pieczywo można również smarować pastą z awokado (zarówno oliwa jak i awokado dostarczają korzystniejsze dla zdrowia tłuszcze roślinne).

Najbogatszymi roślinnymi źródłami wapnia w diecie bezmlecznej są: sezam, siemię lniane, produkty wzbogacone w wapń (soki owocowe, tofu, mleko roślinne), biała fasola, ciecierzyca, soja, migdały, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, figi suszone, brokuł, kapusta, jarmuż. Warto, żebyś włączyła je do swojej diety. Na pewne produkty musisz zwrócić szczególną uwagę i spożywać je ostrożnie, ponieważ zmniejszają wchłanianie wapnia. Czynniki zmniejszające wchłanianie wapnia lub „wypłukujące” wapń z organizmu : warzywa i owoce bogate w kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina, żurawina), warzywa zawierające duże ilości solaniny (ziemniaki, niedojrzałe pomidory, papryka, bakłażany), mocna kawa, czarna herbata, kakao, nadmiar soli i cukru rafinowanego w diecie, duża ilość fosforanów w diecie (żywność przetworzona, mięso, dodatki do żywności).

Piszesz, że lekarz zalecił eliminację owoców. Osobiście nie spotkałam się jeszcze z pacjentem, który byłby uczulony na wszystkie owoce, nie znalazłam również udokumentowanych doniesień o takiej sytuacji. Lekarz powinien określić dokładnie jakich owoców nie możesz jeść. Nie jest dobrym rozwiązaniem eliminacja wszystkich owoców „na wszelki wypadek”.

Ważne jest, żebyś zawsze uważnie czytała etykiety produktów spożywczych, śledziła dokładnie skład kupowanego produktu. Zdarza się bowiem, że dodatek mleka znajduje się w artykułach spożywczych, w których się tego nie spodziewamy, np. parówkach, pasztetach, lukrach, pieczywie. Jeżeli skład produktów nie jest Ci dokładnie znany, lepiej ich nie jedz. Nawet niewielka ilość alergenu może zaprzepaścić wysiłek włożony w stosowanie odpowiedniej diety.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Żywienie 9 latka z alergią

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.