banner

Zatrucia pokarmowe u dzieci

Autor: Beata Smulska

W ciepłe dni pozwalamy dzieciom jeść lody i zimne desery. Razem z nimi żywimy się czasem w ulicznych barach – z okazji pikników, zakupów, zwiedzania ciekawych miejsc i wycieczek za miasto. Niestety, w wysokiej temperaturze idealnie mnożą się bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe.

Zatrucie pokarmowe pojawia się 6-72 godziny po jedzeniu. Dziecko ma silne bóle brzucha, biegunkę, gorączkę (nawet do 39 st. C). Zazwyczaj boli je głowa, ma dreszcze i mdłości, czasem pojawiają się też wymioty.

Salmonella

Pałeczki salmonelli, głównego winowajcy zatruć pokarmowych, najczęściej znajdują się w mięsie, jajkach i mleku oraz zrobionych z nich lodach, ciastach z kremem, majonezach, tatarze, pastach rybnych, galaretkach, pasztetach i pierogach z mięsem.

Co robić, jak dziecko ulegnie zatruciu? Zatrucie może trwać nawet tydzień. Na ten czas dziecko musi przejść na lekką dietę i pić jak najwięcej letnich, niesłodzonych płynów, np. herbatę, miętę, wodę. Gdy dziecko na wysoką gorączkę lub wciąż narzeka na ból brzucha, należy z nim iść do lekarza. Zatrucie salmonellą bywa niebezpieczne.

Gronkowiec

Gdy 2-4 godziny po posiłku dziecko wymiotuje i bardzo boli je nadbrzusze, ma lekka podwyższoną temperaturę i biegunkę, być może zatruło się gronkowcem. Te bakterie żyją w powietrzu, kurzu i wodzie, a także w błonie śluzowej górnych dróg oddechowych. Gdy trafią na dobrą pożywkę (jak lody, ciastka, sałatki, mleko, wędliny, przetwory z ryb), zaczynają się namnażać i truć. Co robić? Dziecko musi przejść na lekką dietę i dużo pić. Do wody pitej przez dziecko należy dodawać chlorki, sód, potas i glukozę. Gdy zatrucie jest bardzo silne, należy z dzieckiem udać się do lekarza. Czasem potrzebny jest też lek przeciwbakteryjny.

Bakterie coli

Objawy występują 12-72 godziny po zakażeniu. Dziecko ma biegunkę, skurcze żołądka, wymiotuje. Zatrucie trwa około 10 dni. Pojawia się najczęściej w krajach egzotycznych. Bakterią można się zarazić, jedząc surowe owoce i warzywa oraz pijąc nieprzegotowaną wodę. Co robić? Dziecko musi przejść na lekką i ścisłą dietę oraz dużo pić.

Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?

- przed każdym posiłkiem myć ręce i pilnować, by dziecko też tak postępowało
- kupować artykuły spożywcze przechowywane w szafach chłodniczych – nie na ladach
- w czasie upałów nie jeść surowego mięsa (np. tatara) oraz ryb oraz niegotowanych jaj
- parzyć wrzątkiem (przez około 10 sekund) skorupki jajek przed ich rozbiciem
- jeść potrawy tylko świeżo przygotowane
- unikać dań niedopieczonych i niedogotowanych
- w ciepłe dni zrezygnować z ciastek z kremami
- uważać na potrawy, które są obficie przyprawione, zwłaszcza ostrymi przyprawami. W ten sposób często ,,kamufluje się” nieświeże potrawy
- nie jeść potraw pachnących zjełczałym tłuszczem – taką woń wydzielają dania skażone jadem kiełbasianym

mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk

Przeczytaj także: Soki czy owoce - kiedy i które stosować w diecie niemowląt i dzieci?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.