banner

NIEDOBORY ŻELAZA u dziecka z CELIAKIĄ – z jakich pokarmów pozyskiwać żelazo ?

Autor: Anna Radzimowska

U dzieci z celiakią (nietolerancją glutenu) bardzo często dochodzi do powstania niedoborów żelaza, wskutek upośledzonego wchłaniania tego pierwiastka w jelicie cienkim.
W konsekwencji, u części z nich, może dojść do rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza. Włączenie diety bezglutenowej u większości pacjentów prowadzi do normalizacji stężenia żelaza w surowicy krwi. W szczególnych przypadkach lekarz może wdrożyć suplementację.

Zalecane spożycie żelaza dla dzieci na diecie bezglutenowej jest takie samo jak dla zdrowej populacji, tj. 7-10 mg Fe/dobę. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna pokryć zapotrzebowanie na żelazo.

Jakie są główne źródła żelaza w diecie?

To przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego (tzw. żelazo hemowe- lepiej przyswajalne) i roślinnego (żelazo niehemowe).

Źródła żelaza hemowego:

- mięso (głównie czerwone)
- wątróbka wieprzowa/z kurczaka
- żółtko jaja kurzego

Źródła żelaza niehemowego:

- zielone warzywa liściaste (brokuły, szpinak)
- nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, groch)
- kasze: gryczana, jaglana
- amarantus
- quinoa
- teff
- suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki)
- orzechy, pestki dyni, ziarna sezamu, migdały

Produkty hamujące wchłanianie żelaza:

- fityniany (zawarte w nasionach roślin strączkowych i ziarnach zbóż)
- kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar)
- kofeina (kawa, herbata, kakao)
- nadmiar błonnika pokarmowego

Produkty zwiększające wchłanianie żelaza:

- witamina C (czarna porzeczka, papryka, brukselka, kalafior, truskawki, kiwi, pomarańcze, pomidory)
- aminokwasy zawarte w białku mięsa, drobiu i ryb

Anna Radzimowska
Diagnosta Laboratoryjny

Przeczytaj także: Kiszonki - wzmacniaj organizm!

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.