banner

Poród drogami naturalnymi czy cesarskie cięcie, które rozwiązanie jest lepszym startem dla twojego dziecka?

Autor: Weronika Karbowska

Czy wiedzą Państwo, że każdy z nas posiada nie jeden a dwa mózgi?

Pierwszy zlokalizowany jest w czaszce natomiast ten, który w głównej mierze odpowiada za naszą odporność i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego znajduję się w jelitach! W ciele zdrowego, dorosłego człowieka żyje około 2 do 3 kilogramów mikroorganizmów. Swoisty mikrobom stanowią głównie bakterie jednak tworzą go również wirusy, grzyby i pierwotniaki.

Jelita dziecka rozwijającego się w łonie matki są pozbawione mikroorganizmów – innymi słowy stanowią środowisko jałowe. Dopiero podczas porodu ma ono styczność z pierwszymi mikroorganizmami, które potencjalnie mogą zasiedlić jego organizm. Bakterie, które jako pierwsze skolonizują się w jelitach dziecka będą ogrywały istotną rolę w dalszym tworzeniu jego mikrobiomu. To właśnie te bakterie biorą udział w tworzeniu pamięci immunologicznej, czyli prawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego na zagrożenia ze środowiska zewnętrznego.

W przypadku porodu drogami rodnymi dziecko ma styczność z bakteriami beztlenowymi znajdującymi się w pochwie oraz okolicach odbytu matki. Mikroorganizmy te odgrywają istotną rolę w kształtowaniu mikrobioty jelitowej w późniejszych latach jego życia. W momencie, gdy kobieta decyduje się na poród poprzez cesarskie cięcie pierwszymi mikroorganizmami jakie zasiedlą jelita pociechy będą te znajdujące się w sali szpitalnej, na rękach położnej czy na sprzęcie szpitalnym. Niestety, często drobnoustroje te mogą mieć podłoże chorobotwórcze, a organizm nowo narodzonego dziecka nie będzie potrafi z nimi walczyć.

Nieprawidłowy rozwój mikroflory jelitowej może mieć wpływ na pojawienie się alergii, chorób autoimmunologicznych jak również cukrzycy typu 2, otyłości, depresji w późniejszych latach życia Twojej pociechy.

Należy pamiętać, że mikroflora jelitowa kształtuje się najintensywniej od czasu porodu do drugiego roku życia, natomiast w wieku około siedmiu lat proces ten praktycznie dobiega końca.

Ważne jest by po porodzie szczególnie przeprowadzonym poprzez cesarskie cięcie bardzo szybko zadbać o prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej pociechy. Istotną rolę w tym procesie odgrywa karmienie piersią – nawet przez krótki okres, suplementacja preparatami zawierającymi w swoim składzie żywe szczepy bakterii (probiotyki), prawidłowa dieta, jak najmniejsza ilość stosowanych antybiotyków oraz wystrzeganie się sterylności w codziennym życiu. Drodzy rodzice, pamiętajcie – brudne dziecko to szczęśliwe dziecko.

Dietetyk

mgr inż. Weronika Karbowska

Bibliografia

1. Mosley M., 2018. Jelita wiedzą lepiej. Wydawnictwo Otwarte. Kraków

2.https://www.vitaimmun.pl/wp-content/uploads/2018/06/2-FF-4_16_mikroflora-dzieci_p.szachta.pdf

3. https://www.vitaimmun.pl/mikroflora-jelitowa/

4.https://www.researchgate.net/publication/301647445_Wplyw_czynnikow_prenatalnych_i_postnatalnych_na_mikr obiote_jelitowa_noworodkow_The_impact_of_perinatal_and_postnatal_factors_on _composition_of_the_intestinal_microbiota_in_infants

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl