banner

Zaparcia i wzdęcia – ciążowe dolegliwości

Autor: Monika Hajduk

U niejednej przyszłej mamy mogą pojawić się dolegliwości, których nawet jeśli nigdy nie doświadczała w przeszłości, mogą pojawić się w ciąży. Czym są zaparcia i wzdęcia oraz jak sobie z nimi radzić?

Zaparcia

Na zaparcia w ciąży skarży się ponad 50% przyszłych mam. Spowodowane są przez hormony wydzielane podczas ciąży (progesteron) spowalniające proces trawienia i osłabiające pracę jelit powodując zwiotczenie mięśni gładkich. Dodatkowo potęguje je zwiększający się ucisk rosnącej macicy na odbyt.

Wśród głównych przyczyn powstawania zaparć można wymienić:

• dietę ubogą w płyny, błonnik pokarmowy oraz fermentowane produkty mleczne,
• niską aktywność fizyczną,
• niekiedy stosowanie preparatów żelaza,
• rzadko: blokadę ze strony jelit, nadużywanie środków przeczyszczających, skutki uboczne stosowania niektórych leków.

Jednym z czynników zwiększających ryzyko powstawania zaparć może być źle skomponowana dieta. W dietetycznym leczeniu zaparć istotne jest odpowiednie spożywanie błonnika pokarmowego, którego w diecie mamy cierpiącej na zaparcia powinno być 50g/dobę. W diecie nie powinno zabraknąć zatem pieczywa pełnoziarnistego, płatków zbożowych, grubych kasz, makaronów oraz warzyw i owoców. Jednakże należy pamiętać, że większe spożywanie błonnika wiąże się z koniecznością wypijania większej ilości płynów, najlepiej w ilości 2,5-3 litrów na dobę.
Pomocne mogą być także: suszone śliwki, woda z cytryną, woda z miodem, napar z siemienia lnianego spożywane i/lub wypijane na czczo.

W diecie kobiet zgłaszających nie powinno zabraknąć także mlecznych napojów fermentowanych z bakteriami kwasu mlekowego, takich jak kefiry, jogurty, sery. Wskazany jest także ruch, najlepiej na świeżym powietrzu.

W diecie nie powinna się natomiast pojawiać: czekolada, warzywa cebulowa, owoce jagodowe, fasola, które działają zapierająco.

Nie wolno także stosować herbatek i leków przeczyszczających oraz oleju rycynowego. Te pierwsze mogą wywołać przedwczesne skurcze, rycyna zaś redukuje absorpcję składników odżywczych z pokarmu – jest całkowicie przeciwwskazana w ciąży.

Wzdęcia

Wzdęcia same w sobie nie są szkodliwe, jednakże mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości u mamy. Nie zagrażają płodowi, chyba że uniemożliwiają przyszłej mamie spożywanie normalnych posiłków. Są natomiast dosyć nieprzyjemne i dokuczliwe.

Podobnie jak w przypadku zaparć powodem występowania wzdęć może być zwolniona przez hormony perystaltyka jelit , rozluźniające działanie progesteronu i ucisk macicy na jelita. W żołądku i jelitach dochodzi do nadmiernego gromadzenia się gazów.

Najczęstszymi przyczynami występowania wzdęć są:

• nieprawidłowe albo nieregularne spożywanie posiłków,
• połykanie powietrza podczas jedzenia i picia,
• wydzielanie gazów na skutek fermentacji pokarmów ciężkostrawnych i „wiatropędnych”, takich jak: węglowodany z fasoli i grochu (rafinoza, stachioza), fermentowane produkty mleczne, błonnik z owoców i warzyw.

Należy pamiętać, że pośpiech przy jedzeniu, szybkie połykanie pokarmów, załatwianie stresujących spraw podczas posiłku i „łykanie powietrza” mogą sprzyjać dolegliwościom.
W celu odciążenia przewodu pokarmowego zaleca się 3 duże posiłki podzielić na 6 mniejszych oraz unikać:

• cebuli,
• czosnku,
• fasoli,
• brukselki,
• kapusty,
• słodyczy,
• potraw smażonych i innych ciężkostrawnych.


mgr Monika Hajduk
Dietetyk


Przeczytaj także:
Zgaga – palący problem
Od 2 miesiąca ciąży cierpię na niepowściągliwe wymioty. Co może być ich przyczyną i czy powinnam jakoś zmienić swoją dietę?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl