banner

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS CIĘŻARNEJ – CUKRZYCA

Autor: Alicja Hojda

Jadłospis kobiety ciężarnej z cukrzycą powinien charakteryzować się zwiększoną częstością spożywania posiłków, powinny być one złożone z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Przykładowy jadłospis dla kobiety, która nie ma powikłań cukrzycowych ani chorób towarzyszących, której zapotrzebowanie energetyczne wynosi około 2000 kcal wygląda następująco:

śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego (60 g - 3 WW), masło ekstra (10 g -2 płaskie łyżeczki), ser twarogowy półtłusty 70 g (ok. 3 – 4 plastry), kilka rzodkiewek, szczypiorek, jogurt naturalny 150 g (mały kubek – 0,8 WW), herbata bez cukru

II śniadanie: 1 średnie jabłko (1,5 WW), 2-3 kromki pieczywa chrupkiego (20 g – 1,5 WW), masło ekstra 10 g, szynka z indyka (40 g – 2 plastry), pomidor

obiad: pieczone udko kurczaka (200 g), ryż brązowy (50 g przed ugotowaniem – ok. 3 czubate łyżki – 3,5 WW), fasolka szparagowa (150 g – 0,5 WW), surówka (200g – 1 WW) z kapusty pekińskiej, marchewki, papryki czerwonej, kukurydzy z oliwą z oliwek (1 łyżka), sokiem z cytryny i natką pietruszki , woda mineralna

podwieczorek: serek wiejski 3% tł. (150 g), brzoskwinia (150 g), 5 migdałów

kolacja: bułka grahamka (60 g – 3 WW), masło ekstra (10 g), jajecznica z 2 niedużych jaj, z pieczarkami i cebulką, smażona na łyżeczce (5 g) oleju rzepakowego, kawa zbożowa z mlekiem 3,2% (150 ml mleka)

posiłek przed snem: kromka chleba pełnoziarnistego (35 g), masło ekstra (5 g – 1 łyżeczka), ser edamski (10 g – pół średniego plastra), ogórek

mgr Alicja Hojda
Dietetyk

Przeczytaj także: Dieta w cukrzycy ciążowej

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl