banner

Niedobory witaminy D w czasie ciąży i laktacji

Autor: Marzena Marut

Jak wiadomo witamina D jest niezbędna do utrzymania prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie. To właśnie witamina D umożliwia nam wchłanianie wapnia i reguluje jego stężenie w surowicy.

Funkcje witaminy D:

-pobudza wchłanianie wapnia i fosforu w jelicie oraz zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem,
-zapewnia prawidłowy wzrost i budowę kości,
-wpływa korzystnie na system nerwowy– prawidłowa ilość wapnia umożliwia sprawne przewodzenie impulsów nerwowych,
-ma wpływ na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego – odpowiednie stężenie wapnia warunkuje prawidłową kurczliwość,
-zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry,
-reguluje czynność układu immunologicznego,
-pomaga utrzymać dobry słuch, gdyż decyduje o prawidłowym stanie kosteczek ucha wewnętrznego,
-może być pomocna w zapobieganiu cukrzycy typu 1 i 2, nadciśnienia i pewnym typom nowotworów.

Zaopatrzenie w witaminę D organizmu matki w okresie ciąży i laktacji może mieć wpływ na stan zdrowia dziecka zaraz po urodzeniu, a także w późniejszym okresie życia. Urodzenie dziecka z niedoborem wit. D wiąże się z:

• rozwojem krzywicy,
• defektami szkliwa,
• zmniejszeniem masy kostnej,
• zwiększonym ryzykiem złamania,
• hipowitaminozą wit. D
• rozwojem chorób: autoimmunologicznych, układu sercowo-naczyniowego, metabolicznych, nowotworowych.

Poza obniżoną masą kostną u noworodków z subklinicznym niedoborem witaminy D wzrasta ryzyko wystąpienia ostrych infekcji dolnych dróg oddechowych. Jest zatem niezwykle istotne, aby matka osiągnęła takie stężenie witaminy D, które sprosta potrzebom matki i płodu. Dlatego tak bardzo istotna jest suplementacja witaminy D w okresie ciąży, zwłaszcza w miesiącach zimowych.

Przyczyny niedoboru i suplementacja wit. D w czasie ciąży:

Przyczyną niedoboru wit. D u zdrowych kobiet w ciąży jest zmniejszenie syntezy skórnej oraz niedostateczna podaż tej witaminy z dietą i w suplementach żywieniowych. Niedobór witaminy D jest powszechny. Dawka dziennego spożycia witaminy D wynosi (RDA) 400 j.m./d dla osób dorosłych. Dla kobiet ciężarnych dawka ta jest o znacznie wyższa – minimum 800-1000 j.m./dobę w przypadku niedostatecznej ekspozycji na światło słoneczne. Dawkę tę należy podawać przez cały czas trwania ciąży. Suplementacja preparatami wit. D powinna być niższa w okresie letnim – 400 j.m./d.

Źródła witaminy D:

Organizm człowieka produkuje witaminę D w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. W ten sposób pokrywane jest 80-90% zapotrzebowania na tę witaminę. Dodatkowym źródłem witaminy D dla człowieka jest pożywienie.

Produkty bogate w witaminę D:

• tłuste ryby, takie jak: łosoś (400 j.m./100 g), makrela, sardynki,
• tran (400 j.m./łyżeczkę),
• żółtko jaja kurzego (20 j.m./sztukę)

Coraz częściej wzbogaca się w witaminę D:
• mleko, jogurty,
• twarogi, sery,
• produkty zbożowe,
• sok pomarańczowy,
• margaryna

inż. Marzena Marut
Dietetyk

Przeczytaj także: Kubuś Play

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl