banner

Dolegliwości ciążowe – zmiany w żywieniu

Autor: Paulina Tortyna

Ciąża to okres, w którym następuje znaczące przestrojenie funkcji fizjologicznych w organizmie kobiety.
W ich następstwie bardzo często pojawią się dolegliwości, których przebieg można złagodzić przez odpowiednie modyfikacje żywienia. Oto przykłady zmian, jakie można wprowadzić w przypadku najczęściej występujących dolegliwości ciążowych:

Nudności

- Należy unikać zapachów i pokarmów wywołujących nudności
- Posiłki lepiej spożywać w małych ilościach, ale częściej
– Dobrze jest spożywać więcej produktów węglowodanowych: sucharki, płatki śniadaniowe, sałatki owocowe
i warzywne o różnych porach dnia
– Ograniczyć produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru
– Pić odpowiednią ilość wody
Dobrze również zażywać jak najczęściej świeżego powietrza, np. wychodząc na spacery

Zgaga

– Należy unikać czekolady, tłustych pokarmów, kawy, alkoholu i mięty, szczególnie wieczorem
– Również warto zrezygnować z pokarmów kwaśnych i ostrych, jak np. pomidory, owoce i soki cytrusowe, ocet, ostra papryka.
– Czasową ulgę może przynieść mleko i przetwory mleczne
– Jeść należy powoli, pić natomiast między posiłkami, a nie w trakcie
– Posiłki lepiej spożywać w małych ilościach, ale częściej
– Przed snem trzeb zrezygnować z obfitych posiłków
W trakcie snu kobiety w ciąży nie powinny kłaść się na płasko

Zaparcia

– Należy zwiększyć spożycie produktów bogatych w błonnik, tj. razowe pieczywo, grube kasze,
płatki owsiane, muesli, otręby, warzywa, owoce
– Codziennie warto spożywać fermentowane napoje mleczne (jogurty, kefiry)
– Podaż napojów zwiększyć do ok 2,5 litra
– Trzeba ograniczyć spożycie tłuszczu i słodyczy
– Zrezygnować z czekolady i czarnych jagód, a także potraw smażonych, pieczonych i grillowanych oraz napojów gazowanych.
– Ważna jest regularność posiłków
– W przypadku nasilenia się dolegliwości można sięgnąć po rodzynki,suszone morele i śliwki, siemię lniane lub sok z kiszonej kapusty. Pomocna może być też woda z miodem wypita na czczo.
– Czasami może również pomóc unikanie fasoli, grochu, szparagów, grzybów, orzechów, ryżu, kapusty, kalafiora i cebuli. Produkty te u niektórych osób mogą powodować kłopoty z wypróżnianiem
– Nie wolno stosować ziołowych herbatek przeczyszczających lub ziół w tabletkach, gdyż mogą wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród.
Dobrze zwiększyć aktywność fizyczną, jeśli brak przeciwskazań.

Infekcje dróg moczowych

– Należy pić duże ilości płynów
– Można sięgnąć po duże ilości produktów bogatych w witaminę C (np. natka pietruszki), które zakwaszają mocz. Takie warunki są niekorzystne do rozmnażania się bakterii.
– Należy spożywać żurawinę bądź preparaty z żurawiną, która hamują przyczepianie się bakterii do
nabłonka dróg moczowych. Dzięki temu bakterie nie mogą się na nim namnażać i powodować stanów zapalnych.

Skurcze łydek

– Należy zwiększyć spożycie magnezu. Produkty bogate w ten pierwiastek to nasiona roślin strączkowych,
pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana, zielone warzywa, orzechy
– Warto zwiększyć spożycie produktów bogatych w wapń: chudego mleka i przetworów mleczne,
– Na skurcze łydek pomaga również zwiększone spożycie produktów bogatych w witaminę C, potas, flawonoidy
– W niektórych przypadkach konieczna jest suplementacja, którą zaleca lekarz

Nadciśnienie ciążowe i obrzęki

– Należy jeść dużo warzyw i owoców, które zawierają dużo potasu (pomidory, brokuły, ziemniaki, banany) przyczyniającego się do obniżenia ciśnienia.
– Również należy zwiększyć spożycie wapnia i magnezu, lub (po konsultacji lekarskiej) zastosować suplementację tymi składnikami

mgr inż. Paulina Tortyna
Dietetyk

Przeczytaj także: Nadczynność tarczycy a dieta

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl