banner

A C E…czyli ….DIETA NA ZDROWĄ SKÓRĘ PRZYSZŁEJ MAMY

Autor: Justyna Kruk

Prawidłowe odżywianie w trakcie ciąży jest bardzo ważne zarówno dla kobiety jak i jej nienarodzonej pociechy. W okresie ciąży wygląd skóry często się zmienia, skóra jest przesuszona, pojawiają się zmiany trądzikowe, pękające naczynka krwionośne, przebarwienia, ostudy, oraz rozstępy i cellulit. Wszystko to sprawia, że pielęgnacja skóry już od pierwszych dni ciąży jest bardzo ważna.

W jadłospisie zdrowej kobiety w ciąży przeważają owoce, warzywa, zdrowe tłuszcze. Właśnie w nich znajdują się witaminy i substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które dzięki swoim właściwościom są wykorzystywane w kosmetologii. Wśród witamin o działaniu antyoksydacyjnym wyróżniamy C, E, β-karoten.

β-karoten czyli prowitamina A znajduje się w ciemnozielonych warzywach liściastych. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega wielu chorobom, głównie nowotworowym.

Witamina A wpływa korzystnie na wygląd skóry, narząd wzroku, nie można zapominać, że to właśnie retinol stymuluje wzrost i zwiększa odporność organizmu. Włączając do codziennej diety owoce i warzywa (np. marchew, szpinak, dynie) bogate w prowitaminę A dbamy o nasz organizm i zdrowy wygląd skóry, jednak musimy pamiętać o normach spożycia poszczególnych witamin, które zostały ustalone na podstawie wieloletnich badać. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 5000 IU , nie powinno się przekraczać 25 000 IU szczególnie u kobiet w ciąży, gdyż nadmiar witaminy A może niekorzystnie wpłynąć na rozwój płodu, powodując wady wrodzone.

Natomiast β- karoten można spożywać bez ograniczeń, dlatego dieta kobiety w ciąży powinna być bogata w ciemnozielone warzywa liściaste, co korzystnie wpłynie na rozwój dziecka ale i stan skóry przyszłej mamy w tym szczególnym okresie.

Witamina C bierze udział w procesie wytwarzania kolagenu, z którego powstaje tkanka łączna. Jej właściwości korzystnie wpływające na organizm są znane już od wielu lat, w kosmetyce została wykorzystana ze względu na zmniejszenie aktywności wolnych rodników. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz związanym z tym procesem starzenia się skóry. W postaci kwasu askorbinowego dodawana jest do wielu kosmetyków. Jednak włączając do diety produkty bogate w witaminę C korzystnie wpływamy na naszą skórę bez konieczności wykonywania zabiegów ze skondensowanym retinolem.

Witamina E skutecznie neutralizuje wolne rodniki, które atakują błony komórkowe. Doceniana jest przez kosmetologów i dermatologów, gdyż dzięki tej właściwości zapewnia komórkom prawidłową strukturę, szczelność, stabilizację błon komórkowych oraz zachowanie czynności fizjologicznych. Nie bez przyczyny nazywana jest witaminą młodości, tokoferol chroni DNA komórek skóry przed nieodwracalnymi zmianami, wpływającymi na proces starzenia się skóry.

Najbogatszym źródłem witaminy E czyli mieszaniny tokoferoli (alfa, beta, gamma) są oleje z nasion zbóż, głównie słonecznikowy, rzepakowy. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, gromadzi się we wszystkich tkankach organizmu, szczególnie w wątrobie, sercu, mięśniach, tkance tłuszczowej, gruczołach hormonalnych jak i jądrach i macicy.

Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala na zachowanie prawidłowego przyrostu masy ciała kobiety w czasie ciąży, co korzystnie wpływa na jej stan zdrowia, wygląd skóry jak i rozwój płodu.

Justyna Kruk
Kosmetolog

Przeczytaj także: Dieta dla kobiet odchudzających się po ciąży

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl