banner

Śniadania mistrzów

Autor: Magdalena Kot

Śniadanie jest zdecydowanie posiłkiem przez wielu niedocenianym, zjadanym pochopnie lub pomijanym w naszej diecie. Są jednak powody, które powinny przywrócić śniadaniu szczególną uwagę i przywrócić mu należne miejsce w codziennym rozkładzie dnia.

Ostatnie badania pod patronatem Światowej Organizacji Zdrowia wykazało, że w Polsce tylko około 70 % dzieci w wieku lat jedenastu oraz 56-60 % dzieci w wieku lat piętnastu spożywają śniadania każdego dnia. Natomiast wcześniejsze badania z roku 2012 wykazały, że również 30 % młodzieży studenckiej pomija pierwszy posiłek dnia.
Skutkuje to w konsekwencji częstszym spożyciem łatwo dostępnych, wysokokalorycznych snaków i zakąsek promując negatywne nawyki żywieniowe w późniejszych latach.

Badania w zakresie przeciwdziałania otyłości potwierdzają, że codzienne spożywanie śniadań przyczynia się do zachowania zdrowej wagi, wspierając dostarczanie organizmowi witamin i składników mineralnych, bez konieczności sięgania po suplementy diety. Wiele produktów śniadaniowych wzbogaca się wapniem, żelazem, kwasem foliowym, witaminą D jak również zmniejsza się ilość zawartego w nich cukru tak aby pozytywnie poprawić ich profil żywieniowy.

Dzieci i młodzież w wieku szkolnym, spożywając śniadania, wykazuje się lepszymi wynikami w nauce i sporcie, a co ważniejsze, wykazuje się zmniejszonym ryzykiem borykania się z nadwagą lub otyłością w przyszłości.

Nie na darmo więc mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jest posiłkiem, który odnawia nasze zasoby energetyczne, i który dostarcza ‘cegiełek’ białka do syntezy mięśni po kilku godzinach głębokiego snu. Dodatkowo, te 15-20 minut każdego poranka, podarowane samemu sobie, to nie tylko uczta i regeneracja dla ciała, ale również chwila dla duszy i umysłu, potrzebna na uporządkowanie myśli aby pozytywnie rozpocząć kolejny dzień naszego cennego życia.

Jako, że zima nie odpuszcza, dziś polecamy kilka rozgrzewających śniadań.

Owsianka z jabłkami- wersja ‘slow’

½ szklanki płatków owsianych
¾ szklanki mleka
1-2 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie, można dodać pół miękkiego banana w cząstkach)
Jedno jabłko starte na tarce
¼ łyżeczki cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru lub słodzika
kilka posiekanych orzechów włoskich

Płatki owsiane zmieszać z mlekiem, śmietanką lub bananem, dodać pół porcji jabłka, cynamon, cukier lub słodzik i wymieszać. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia, rozsmarować na wierzchu resztę porcji jabłka, posypać orzechami i ewentualnie odrobiną gałki muszkatołowej. Zapiekać 20-25min w piekarniku nagrzanym do 190C / 170 C z wiatrakiem.

Owsianka z jabłkami ‘dzień przed’– wersja z mikrofalówką.
Płatki owsiane namoczyć w mleku i zostawić na noc w lodówce.

Rano zmieszać ze śmietanką, połową porcji startego jabłka, cukrem i cynamonem, i przełożyć do naczynia nadającego się do użycia w mikrofali. Na wierzchu rozsmarować resztę porcji startego jabłka, posypać odrobiną gałki muszkatołowej lub brązowego cukru. Włóż do mikrofali na 2-3 minuty.

Małe omlety w muffinkowych foremkach. (forma na 6 muffinek)
3-4 jajka zmłucone z dodatkiem szczypty soli i czerwonej papryki ( lub chili opcjonalnie )
Pomidor pokrojony w kostkę
Szynka lub kiełbaska pokrojona w kostkę
Kilka liści szpinaku

Do każdej formy lekko natłuszczonej olejem wkładamy kostki szynki, pomidora i po jednym – dwóch liściach szpinaku. Zalewamy każdą foremkę jajeczną masą i zapiekamy około 15 min w temp 180C.

Pasta z awokado na energetyczną poranną kanapkę:

Miąższ z jednego dużego awokado skropić kilkoma kroplami cytryny, lekko posolić, dodać pieprzu i odrobinę proszku chilli. Zmieszać. Podawać z wędliną na toście lub kanapce.

inż. Magdalena Kot
Dietetyk

Przeczytaj także: Awokado – zielono mi

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl