banner

Naturalne sposoby zwiększania odporności u dziecka

Autor: mgr inż. Natalia Kozielska

W dzisiejszych czasach jesteśmy zasypywani niezliczoną lilością medykamentów na wszelkiego typu dolegliwości. Dlatego jeśli chcemy uniknąć regularnego stosowania tego typu środków, w tym antybiotyków, warto wiedzieć jakie są naturalne sposoby wzmacniania naszego organizmu i odporności.

Znajomość naturalnych sposobów wspomagania zdrowia i odporności ma szczególne znaczenie gdy znaleźliśmy się w sytuacji, w której nasze dziecko łapie przeziębienie lub właśnie zaczyna mu się infekcja. Zapewne każdy rodzic, który stanie przed wyborem antybiotyk czy naturalny „lek”, wybierze ten drugi sposób.

Najistotniejszą rzeczą, o której należy pamiętać jest jak najczęstsze spożywanie produktów o działaniu przeciwzapalnym, a należą do nich m.in.

- warzywa tj. czosnek, cebula, pomidory, papryka, brokuły oraz wiele innych (większość czerwonych, zielonych i fioletowych warzyw);
- owoce tj. cytrusy oraz owoce jagodowe;
- niektóre zioła i przyprawy tj. rozmaryn, kurkuma, cynamon, goździki, imbir;
- produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe tj. tłuste ryby morskie, awokado, orzechy włoskie, oliwa z oliwek;
- napoje tj. zielona herbata, kawa – natomiast te nie są przeznaczone dla małych dzieci.

Oczywiście podczas wprowadzania poszczególnych produktów musimy uwzględnić wiek naszej pociechy czy choćby istnienie ewentualnych alergii pokarmowych.

Poza ww. produktami, istnieje także wiele innych, wykazujących działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, świetne sprawdzających się w sytuacji osłabienia czy choroby. Zaliczamy do nich m.in. miód naturalny oraz napary ziołowe i owocowe np. z kwiatu lipy czy owoców czarnego bzu.

Charakterystyka wybranych produktów wzmacniających odporność

Czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) – uznawany jest za najlepszy naturalny antybiotyk ze względu na swoje bakterio-, grzybo- i pierwotniakobójcze, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, gojące, obniżające ciśnienie krwi oraz podnoszące odporność organizmu działanie. W chwili obecnej jest uznawany za lidera wśród roślin leczniczych. Dobroczynne działanie zawdzięczamy obecnym w cebuli czosnku substancjom tj. allicyna, ajoen, winyloditiina (metabolity alliny), garlicyna i allistatyna.

Czosnek powinien się znaleźć w codziennej diecie każdego dziecka jak i dorosłego. Można go spożywać w różnych postaciach: jako dodatek do kanapki lub sałatki, jako sok lub syrop leczniczy, jako składnik leczniczego napoju składającego się z mleka, miodu i właśnie czosnku, a w momencie przeziębienia można czosnek stosować np. do inhalacji, natomiast przy zapaleniu ucha np. jako okład.
Surowy czosnek najwcześniej może być wprowadzony do diety, po 7 miesiącu życia niemowlaka.

Cebula (Allium cepa L.) - wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwkaszlowe, wykrztuśne oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Możemy wprowadzać cebulę do diety po 9 miesiącu życia niemowlaka, natomiast po ukończeniu przez dziecko 1 roku życia, możemy mu podawać na poprawę odporności sok z cebuli z dodatkiem cukru.

Herbaty owocowe tj. herbata malinowa, z czarnego bzu, z lipy i dzikiej róży mają szczególne zastosowanie podczas trwającej już infekcji, z gorączką ok 38 C. Działają wzmacniająco oraz rozgrzewająco. Lipa działa przede wszystkim napotnie oraz łagodząco w przypadku kaszlu, natomiast napar z dzikiej róży stanowi bardzo dobre źródło witaminy C. Tego typu herbaty nie powinny być wprowadzane do diety wcześniej niż po 6 miesiącu życia niemowlaka.

Cytryna - stanowi doskonałe źródło witaminy C, tak istotnej dla wzmacniania organizmu. Pamiętajmy aby nie dodawać jej bezpośrednio do gorących napojów, gdyż jest bardzo wrażliwa na temperaturę i traci swoje właściwości.

Miód – wykazuje działanie oczyszczające, wzmacniające, uodparniające oraz regenerujące organizm. Stanowi podstawę kuracji tzw. apiterapią, polegającą na leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń za pomocą miodu. Wyróżniamy kilka rodzajów miodu w tym m.in. gryczany, akacjowy, wielokwiatowy i każdy z nich wykazuje różnego rodzaju walory zdrowotne.

Miód można wprowadzić do diety po 1 roku życia dziecka, nie wcześniej ze względu na wysokie ryzyko wystąpienia botulizmu (zatrucia jadem kiełbasianym).

Włączanie wyżej opisanych produktów do diety może być bardzo pomocne we wspomaganiu układu odpornościowego dzieci jak i dorosłych.

mgr inż. Natalia Kozielska
Dietetyk

Przeczytaj także: Witamina D – nie tylko na pochmurne dni

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl