banner

Jakie owoce i warzywa warto jeść w marcu

Autor: mgr inż. Natalia Kozielska

Żyjemy w czasach, w których dostępność wszelkich produktów spożywczych (szczególnie dotyczy to warzyw i owoców) jest ogromna i praktycznie możliwa przez cały rok kalendarzowy. Jest to bardzo komfortowa sytuacja, niemniej jednak podczas zakupów warto kierować się sezonowością produktów i wybierać te, które naturalnie występują w danym okresie i nie są sprowadzane z drugiego końca świata (co często wiąże się z niską wartością odżywczą produktów, sporą zawartością różnego typu konserwantów czy pestycydów i najzwyczajniej w świecie gorszymi walorami smakowymi).

Okres przejściowy między zimą a wiosną, przypadający akurat na marzec jest to czas, w którym bardzo często możemy zaobserwować licznie pojawiające się na półkach sklepowych wyczekane owoce i warzywa. Tylko czy aby na pewno większość z nich warto już jeść?

Co zatem możemy spożywać w tym najtrudniejszym, zimowo-wiosennym okresie?

W związku z tym, że prawdziwy sezon w Naszym kraju na pyszne owoce i warzywa rozpoczyna się de facto dopiero w okresie letnim, warto się wstrzymać z kupowaniem często już dostępnych truskawek, cukinii czy świeżych ogórków.

Pozostaje Nam zatem kilka następujących rozwiązań:

1. Spożywanie owoców i warzyw, które są dostępne na naszym rynku jeszcze od jesieni tj. jabłka, gruszki oraz buraki, dynia, kapusta, pieczarki. Ponadto te najczęściej sprowadzane z zagranicy, czyli awokado, mango, melon czy pomelo, a z warzyw: brukselka, cykoria, endywia, fenkuł oraz roszponka.

2. Cebula dymka oraz rzodkiewka, które pojawiają się na rynku właśnie w tym okresie. Są bogatym źródłem białka, błonnika, witaminy C, karotenu czy składników mineralnych. Także szczypiorek wyhodowany w doniczce na parapecie będzie świetnym wyborem. Najczęściej spożywane jako składniki sałatek, kanapek, zup czy past.

3. Kiełki m.in. rzeżucha, rzodkiewka, lucerna, fasola mung – kupne lub wyhodowane w warunkach domowych, są fantastycznym dodatkiem do sałatek oraz kanapek, będące bogatym źródłem enzymów, witamin, głównie z grupy B, witaminy C, E i K oraz Fe, P, Ca i wiele innych oraz błonnika.

4. Kiszonki np. ogórki bądź kapusta kiszona, które są fantastycznym źródłem witaminy C oraz kwasu mlekowego.

5. Mrożone owoce i warzywa.

W sytuacji gdy bardzo brakuje Nam danych owoców czy warzyw i czujemy, że nie wytrzymamy do sezonu, zawsze możemy sięgnąć po mrożonki, które stanowią bardzo dobrą alternatywę dla tych dostępnych na rynku, świeżych ale nie sezonowych produktów spożywczych.

Mrożonki, których mamy ogromny wybór, charakteryzują się zazwyczaj bardzo wysoką jakością i zachowaną wysoką wartością odżywczą, dzięki temu, że są one przygotowywane, pakowane, a przede wszystkim świeżo zebrane w sezonie. Dlatego też jeśli staniecie przed wyborem między świeżymi truskawkami w marcu a ich mrożoną wersją, zdecydowanie wybierzcie tę drugą opcję.

Tak jak wcześniej wspomniałam, większość owoców i warzyw jest dostępna na rynku praktycznie przez cały rok, natomiast ze względu na aspekt zdrowotny oraz bogactwo substancji odżywczych warto jeść poszczególne owoce i warzywa w okresie ich występowania. Co więcej spożywanie warzyw oraz owoców sezonowo, zapewnia większą różnorodność w diecie, a tym samym dostarczanie witamin i składników odżywczych z różnych źródeł.

A jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości związane z sezonowością danych produktów spożywczych, warto poradzić się specjalisty ds. żywienia lub po prostu zasugerować się ceną, która w sezonie jest z reguły najniższa.

mgr inż. Natalia Kozielska
Dietetyk

Przeczytaj także: W jaki sposób przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl