banner

Dziecko na diecie wegetariańskiej?

Autor: Marta Hyla

Jeśli chcemy podjąć decyzję o tym, aby nasze dziecko było wegetarianinem, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że zbilansowanie diety wegetariańskiej pod względem składników odżywczych to nie lada wyzwanie. Z tego powodu większość specjalistów od żywienia i dietetyków nie poleca stosowania diety wegetariańskiej u niemowląt i małych dzieci. Nie oznacza to jednak, że dieta wegetariańska, nie może być prowadzona w racjonalny sposób. Duże znaczenie ma forma wegetarianizmu, którą chcemy wdrożyć w życie naszej pociechy.

Rozróżniamy:

• semiwegetarianizm – najmniej restrykcyjna odmiana wegetarianizmu, wykluczająca w zasadzie tylko mięso czerwone i jego przetwory, a pozwalająca na spożywanie nie dużych ilości drobiu i ryb, a także mleka i jaj

• laktowegetarianizm – dopuszczająca, oprócz produktów pochodzenia roślinnego, spożycie mleka i jego przetworów

• laktoowowegetarianizm – podobnie jak laktowegetarianizm, dodatkowo można spożywać także jaja

• weganizm – dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego

• frutarianizm – dopuszcza się spożycie wyłącznie warzyw i owoców, które nie zostały zerwane z drzewa, a jedynie tych, które spadły z niego samoistnie

• witarianizm – spożywanie tylko surowych produktów pochodzenia roślinnego

Najbardziej restrykcyjne formy wegetarianizmu jak weganizm, frutarianizm, witarianizm na pewno nie zapewnią prawidłowego rozwoju naszego dziecka. Natomiast zastosowanie urozmaiconej diety semiwegetariańskiej lub laktoowowegetariańskiej może zaspokoić potrzeby młodego organizmu, aczkolwiek należy liczyć się z tym, że w praktyce wcale nie jest to zadaniem łatwym.

Mimo tego, że obydwie formy diety wegetariańskiej (semiwegetarianizm i laktowowegetarianimz) dopuszczają spożycie niewielkich (ale jednak!) produktów pochodzenia zwierzęcego, dostarczających pełnowartościowego białka, w diecie maluszka powinny znaleźć się takie produkty roślinne jak: nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, groch). Uzupełnią one zapotrzebowanie dziecka na białko, a ponadto dostarczą żelaza (fasola), którego niedobory bardzo często występują u wegetarian. Żelazo występujące w produktach pochodzenia roślinnego bardzo słabo się wchłania i dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na jego odpowiednią podaż. Oprócz żelaza bardzo ważne jest zapobieganie niedoborom wapnia i innych składników mineralnych m.in. cynku. Diety wegetariańskie zawierają zwykle spore ilości błonnika oraz innych związków (np. fitynianów), które dodatkowo utrudniają wchłanianie składników mineralnych. Ważne jest również zwrócenie uwagi na podaż witaminy D, której niedobory występują nawet u dzieci będących na diecie tradycyjnej, a także witaminy B12, która występuje głównie w mięsie, jednakże pewne jej ilości znajdują się również w mleku i jego przetworach, a także w żółtkach jaj.

Przed podjęciem decyzji o przejściu naszego dziecka na którąś z form diety wegetariańskiej, należy zasięgnąć opinii i porady doświadczonego dietetyka, który pomoże nam odpowiednio skomponować dietę. Stan odżywienia dziecka powinien być na bieżąco monitorowany, co pozwoli uniknąć ewentualnych negatywnych skutków stosowania diety wegetariańskiej i zapewni nas o prawidłowym rozwoju dziecka.

mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk

Przeczytaj także: Przedszkolak na diecie wegetariańskiej

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl