banner

Czy dzieci mogą jeść potrawy z grilla?

Autor: Żaneta Michalak

Rozpoczął się sezon grillowanej karkówki, pieczonej kiełbasy, ziemniaków z folii i wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu. Jak w tym kontekście mogą odnaleźć się maluchy – czy wolno im smakować tych samych dań, jakie przygotowują dorośli na grillu? A jeżeli tak, to dzieci w jakim wieku mogą rozpocząć próbowanie takich smaków?

Jak mawia klasyk – wszystko jest dla ludzi, ale ważny jest umiar. W przypadku dzieci jeszcze kilka innych czynników ma tutaj znaczenie, ale o tym za chwilę. Zacznijmy od tego, że maluchy oczywiście mogą spróbować grillowanych potraw, natomiast należy je im podawać najwcześniej około 2. roku życia dziecka. I tutaj istnieje kilka warunków, które należy wziąć pod uwagę, by wspólny wieczór z jedzeniem na świeżym powietrzu nie napędził nam ani maluchowi kłopotów.:

- grillujmy na specjalnie przeznaczonych do tego tackach, dzięki czemu redukujemy ilość wytwarzanych związków toksycznych (powstających na przykład wówczas, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel czy wtedy, kiedy mięso bezpośrednio dotyka elementów grilla i ulega zwęgleniu),

- jeżeli nie korzystamy z tacki, zawińmy produkty w folię aluminiową,

- unikajmy sąsiedztwa produktów z ogniem, układajmy je raczej nad żarzącym się węglem, aniżeli nad płomieniami,

- nie korzystajmy z chemicznych rozpałek,

- nie grillujmy potraw zbyt długo – wystarczy do momentu, aż składnik będzie upieczony, niezawierający spalonych fragmentów,

- za każdym razem dokładnie czyśćmy sprzęt, by nie kumulowały się na nim zanieczyszczenia, tym samym utrudniając kolejne wykorzystanie grilla.

Jakie produkty z grilla można podawać dzieciom?

Najlepiej wykorzystywać chude mięsa (indyk, kurczak) i ryby, pamiętając by były to produkty pozbawione skóry, czyli zbędnego dzieciom „nadprogramowego” tłuszczu. Do mięsa warto dodać warzywa, np. talarki cukinii, marchewki, paski papryki, cząstki kalafiora, brokułów.

Nie stosujmy gotowych przypraw i marynat do grillowania, unikajmy nadmiaru soli. Dodajmy świeże zioła, kilka kropel oliwy. Takie nawyki wpajane dzieciom od najmłodszych lat pomogą im zdrowo przejść przez każdy sezon grillowania.

Żaneta Michalak
Dietetyk

Przeczytaj także: Analiza jogurtów

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl