banner

Zaparcia?

Autor: Marta Hyla

Na zaparcia cierpią nie tylko dorośli – problem ten może dotyczyć również najmłodszych, ponadto u większości dzieci cierpiących na zaparcia jest problemem o charakterze przewlekłym. Z zaparciami mamy do czynienia wtedy, gdy defekacja następuje rzadziej niż raz na 3 dni i wymaga dużego wysiłku. Przewlekłe zparcia wiążą się również z bólami brzuszka, brakiem łaknienia, apatią.

Przyczyną zaparć jest przede wszystkim wadliwy sposób żywienia (niedostateczna podaż błonnika wraz z dietą) oraz zbyt niskie spożycie płynów (szczególnie podczas upałów i zwiększonej aktywności fizycznej – gdy dziecko wydala większe ilości wody z organizmu wraz z potem). Do zaparć mogą przyczyniać się również czynniki środowiskowe. Nowe otoczenie (przedszkole, szkoła, wakacyjny wyjazd) sprzyja nawykowemu wstrzymywaniu defekacji, co przyczynia się do występowania zaparć.

Zastosowanie odpowiedniej diety pozwala uporać się z problemem u większości dzieci. W walce z zaparciami ulgę przynosi zastosowanie diety bogatej w błonnik. Produktami, w które powinna obfitować dieta są: pieczywo pełnoziarniste, grube kasze (gryczana), ryż brązowy, płatki owsiane, otręby. Ponadto w diecie powinno znaleźć się dużo owoców (zarówno świeżych jak i suszonych, owoce mogą być podawane również pod postacią soków czy przecierów, aczkolwiek należy ograniczyć dżemy wysokosłodzone). Warzywa należy podawać dziecku pod postacią surówek, do których można dodać otrąb pszennych. Pamiętajmy jednak, że wraz z podażą otrąb powinniśmy podać dziecku większą ilość płynów – w przeciwnym bądź razie możemy uzyskać efekt odwrotny do zamierzonego. Ze względu na właściwości wzdymające nie zaleca się podawania warzyw kapustnych, cebulowych (cebula, czosnek, pory) i suchych nasion roślin strączkowych. Ponieważ dieta wysokobłonnikowa utrudnia przyswajanie składników mineralnych m.in. wapnia powinna ona obfitować w mleko i fermentowane produkty mleczne tj. jogurty, kefiry które oprócz tego, że są źródłem wapnia cechują się również korzystną mikroflorą bakteryjną, sprzyjającą właściwej pracy jelit. Korzystny efekt przynosi podanie dziecku na pół godziny przed śniadaniem przegotowanej wody z miodem lub soku owocowo-warzywnego.

Co powinniśmy z diety definitywnie wykluczyć?

Przeciwwskazane są produkty tj. biały ryż (również pod postacią płatków ryżowych), drobne kasze (kasza manna), pieczywo białe, drożdżówki, dżemy wysokosłodzone, czekoladę, ciasta z dodatkiem kakao, batony czekoladowe, groch, fasolę, kapustę, tłuste mięsa i wędliny. Należy zrezygnować z podaży dziecku napojów czekoladowych, kakao oraz mocnej herbaty.

mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk

Przeczytaj także: Z ananasem w świat

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl