banner

Wiosna na talerzu

Autor: Magdalena Kot

„Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty” śpiewał Marek Grechuta a my niecierpliwie wyczekiwaliśmy tej jakże pięknej pory roku z jej wszystkimi kolorami i smakami.

W sklepach i na targowiskach pojawiają się nowalijki czyli młode warzywa korzenne jak rzodkiewki czy marchewki oraz zielone szczypiorki, cebule dymki, wczesna sałata. Kontrowersyjna jest kwestia czy są one jednak zdrowe, gdyż dużo się mówi o kumulowaniu metali ciężkich i innych zanieczyszczeń pobranych z gleby. Ważne jest aby wiedzieć skąd pochodzą produkty, które kupujemy, dlatego warto wybrać się na lokalny rynek i porozmawiać z rolnikami a jeszcze lepiej zorganizować mały przydomowy ogródek na oknie kuchennym lub na balkonie. Dzieci zaangażowane w dbanie o niego będą kształciły w sobie nawyk odpowiedzialności i poczucie zadowolenia z siebie, chętniej też będą brały udział w przygotowywaniu posiłków.

Najprościej zacząć od hodowania rzeżuchy, której ziarenka, umieszczone na wilgotnej wacie, szybko wypuszczają zielone kiełki. Są one potężną bombą witaminową wspierającą układ immunologiczny, a dodawać ją możemy prawie do wszystkiego, sałatek, kanapek, sosów, zup, pasty z białego sera, możliwości są prawie nieograniczone.

Pięknie też rzeżucha będzie wyglądać na Wielkanocnym Stole z figurkami zwierzątek i w towarzystwie kolorowych pisanek.

Kiełkować możemy również nasiona słonecznika, brokułów, zielonego groszku, co może przynieść nowe smaki i kombinacje do naszej codziennej kuchni.

W sklepach i na targu już króluje młody jarmuż, kalarepa oraz szparagi. W kwietniu pojawiają się botwinka oraz rabarbar, a ja zapraszam do przygotowania wiosennej sałatki bogatej w pełnowartościowe białko i tęczę witamin.

Wiosenna sałatka z tuńczykiem na 3-4 osoby

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1-2 puszki tuńczyka ( wg uznania)
  • Około 400g młodych ziemniaków
  • Około 200g pomidorków przekrojonych na połówki
  • Około 200g zielonego groszku zblanszowanego (lekko ugotowanego w osolonej wodzie)
  • Mały słoik czarnych oliwek bez pestki
  • Dressing : dwie łyżeczki startego chrzanu zmieszane z czterema łyżkami jogurtu,
  • Trzy łyżki oleju z oliwek extra virgin, skórka i sok z jednej cytryny

Ziemniaczki wyszorować, pozostawiając młodą skórkę nie obraną. Przepołowić i wstawić do piekarnika skropione oliwą z oliwek na 30-35 min, 200- 220 stopni Celsjusza.

Jajka ugotować na półtwardo, 5-6 min od zagotowania się wody, przełożyć na 2 min do zimnej wody przed obraniem ze skorupek.

Zmieszaj składniki dressingu w miseczce i dopraw do smaku według gustu.

W misce sałatkowej skomponuj razem jajka pokrojone w ćwiartki, upieczone ziemniaczki, pomidorki pokrojone na połówki, zielony groszek, oliwki pokrojone również na pół oraz odsączone kawałki tuńczyka. Dodaj dressing i lekko wymieszaj całość aby wszystkie smaki się połączyły. Można też sałatkę dodatkowo posypać pieprzem lub czerwoną słodką papryką dla dodatkowego koloru i smaku.

inż. Magdalena Kot

Dietetyk

Przeczytaj także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl