banner

Wielkanoc dla dziecka powyżej 1 roku życia

Autor: Magdalena Walania

Wiosna idzie wielkimi krokami. Widać i czuć ją wszędzie, a jak wiosna to Wielkanoc! Dlatego już teraz warto zastanowić się co najlepiej podać na świątecznym stole dla swoich bliskich, a zwłaszcza swojemu rocznemu maluchowi! Roczne dziecko zaczyna naśladować zachowania domowników więc warto zaangażować go we wspólne gotowanie. Dzięki temu spędzimy cenne chwile na wspólnej zabawie w kuchni. Ale układ pokarmowy rocznego brzdąca nie jest w stanie "udźwignąć" tyle co układ dorosłej osoby, dlatego warto przygotować menu świąteczne dostosowane zarówno pod zdolności trawienne dziecka, ale również przyjemne dla jego kubków smakowych.

Oto przykład świątecznego menu, które na pewno zasmakuje całej rodzinie!

Jajka faszerowane awokado:

Składniki (2-3 porcje)

  • 4 jajka,
  • dojrzałe awokado,
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

1. Jajka należy ugotować na twardo, a po ich ostudzeniu, obrać ze skorupek.

2. Ugotowane jajka przeciąć na pół i wydrążyć z nich żółtko.

3. Awokado obrać ze skóry i zblendować razem z ugotowanymi żółtkami. Dodać łyżeczkę soku z cytryny.

4. Do powstałej pasty dodać 2 łyżeczki jogurtu naturalnego (zamiennik majonezu) i wszystko razem wymieszać.

5. Pastę przełożyć na jajka i udekorować posiekanym koperkiem.

Warzywny pasztet

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości surowa marchewka, starta
  • 1 średniej wielkości ziemniak surowy, tarty
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka zmielonych nasion słonecznika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Na dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i dodać posiekany czosnek. Podsmażyć do momentu, aż zaczną nabierać złocistości i będą nieco karmelizowane. Należy mieszać często, aby upewnić się, że się nie przypalają. Na koniec zdjąć z palnika.

2. Startą marchewkę i ziemniaka, wraz wcześniej podsmażoną cebulą i czosnkiem, umieścić w kielichu blendera. Wlać 1/2 szklankę gorącej wody, dodać 2 łyżki soku z cytryny, płatki drożdżowe, PRZESIANĄ mąkę orkiszową, nasiona słonecznika i resztę oliwy z oliwek. Całość blendować do uzyskania gładkiej masy. Cała mieszanka powinna mieć konsystencję gęstego ciasta muffinowego.

3. Pasztetową mieszankę przelać do keksówki i piecz przez godzinę w temperaturze 180 ° C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawić na kilka godzin do wystygnięcia.

Świąteczna babeczka marchewkowa

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

1. Należy rozgrzać piekarnik do 200 ° C bez termoobiegu lub do 180 ° C z termoobiegiem.

2. Masło rozpuścić w garnuszku lub mikrofalówce.

3. Marchewki obrać i zetrzeć je na tarce.

4. W misce połączyć roztopione masło, starte marchewki i miód.

5. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

6. W oddzielnej misce ubić jajka a następnie dodać je do całej masy.

7. Do marchewkowej masy wrzucić rodzynki.

8. Całą "miksturę" przełożyć do 12 foremek na muffinki i piec przez około 20 minut.

Wesołego jajka!

mgr inż. Magdalena Walania

Dietetyk

Przeczytaj także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl