banner

Sylwestrowe Menu dla Przedszkolaków

Autor: Magdalena Walania

Większość przedszkolaków z niecierpliwością wyczekuje przyjęcia sylwestrowego w gronie swoich przyjaciół z grupy oraz rodziców. Wspólne celebrowanie nadchodzącego nowego roku, oczekiwanie na północ i oglądanie pokazu sztucznych ogni sprawia, że ten wyjątkowy wieczór staje się jeszcze bardziej magiczny. Aby sprostać oczekiwaniom naszym małym imprezowiczom staramy się przygotować potrawy, które będą dobrze wyglądać, a przede wszystkim smakować naszym gościom.

W takim razie co najlepiej przygotować? Tutaj sprawdzą się dania, które, nie zajmą nam zbyt wiele czasu na przygotowanie i będą smaczne zarówno podane na ciepło jak i na zimno. Szykując je musimy wziąć pod uwagę ich wygląd wizualny. Przedszkolaki należą do grona bardzo wymagających krytyków kulinarnych, dlatego nie bójmy się zaszaleć z kolorami oraz smakami. W końcu to Sylwester!

Dodatkowym atutem zaproponowanych przeze mnie potraw jest ich czas przygotowania. Nie zajmują dłużej niż 30 minut, a przygotować możemy je o wiele wcześniej. Dzięki czemu zaoszczędzimy czas, który będziemy mogli spędzić z naszymi gośćmi a nie w kuchni.

Propozycja Menu na imprezę sylwestrową dla naszych pociech oraz ich gości:

1. Serkowe kulki ( około 15 kulek)

Potrzebne składniki:

  • 2 opakowania dowolnego serka śmietankowego,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • 1 szklanka startego sera Cheddar
  • ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę szynki drobiowej,
  • Ulubione przyprawy do smaku,
  • Niesolone krakersy (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

  • Serek śmietankowy wymieszać ze szczypiorkiem, cebulą, szynką. Dodać ulubione przyprawy.
  • Uformować z nich kulki, które należy obtoczyć tartym serem.
  • Kuleczki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
  • Podawać je w momencie kiedy zaczną powoli schodzić się goście. Na sam koniec, dla deklaracji, posypać je szczypiorkiem i podawać razem z niesolonymi krakersami.

2. Tosty z pastą z awokado

Potrzebne składniki:

  • Chleb pełnoziarnisty
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 duże, ugotowane jajka
  • Kulka mozzarelli
  • Łyżka soku z cytryny/limonki
  • Sól, pieprz
  • Prażone pestki słonecznika/dyni

Sposób wykonania:

  • Chleb włożyć do piekarnika lub tostera i opiekać do momentu aż nie staną się lekko chrupiące.
  • Awokado zblendować z ugotowanymi jajkami, dodać do tego sok z limonki/cytryny,
  • Na (ciepłe/ schłodzone) tosty wyłożyć pastę i posypać je startą mozzarellą.
  • Dla dekoracji można posypać grzanki prażonymi pestkami dyni czy słonecznika.

3. Ciasto francuskie z kurczakiem ( porcja na 6 sztuk) podane z dipem czosnkowym

Potrzebne składniki na ciasto:

  • Ciasto francuskie,
  • Podwójna pierś z kurczaka,
  • 3 garście pieczarek,
  • Pół czerwonej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 100 g startego żółtego sera
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka pokroić na nie duże kawałki, cebulę w piórka a pieczarki na ćwiartki.
  • Kurczaka podsmażyć lekko na patelni, a w tym czasie ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Kiedy mięso osiągnie odpowiednia temperaturę należy podzielić je po równo i wyłożyć na ciasto francuskie.
  • Na tej samej patelni i oleju, na którym był smażony kurczak, podsmażyć cebulę z pieczarkami. Należy robić to tak długo, aż woda z pieczarek odparuje (uchroni to nasze ciasto przed rozmoknięciem).
  • Cebulę i pieczarki wyłożyć na kurczaka.
  • Każdy kwadracik posypać serem żółtym, bazylią, oregano i dodać szczyptę soli i pieprzu.
  • Końce każdego kwadracika należy maksymalnie, ale delikatnie, naciągnąć w jedno miejsce i skleić. Górę przesmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Sakiewki wyłożyć na papier do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Potrzebne składniki na dip czosnkowy:

  • 1. opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-1,5 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz, natka pietruszki.

Sposób wykonania:

  • Przelać jogurt do schłodzonej miseczki.
  • Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez wyciskasz, a następnie dodać go do jogurtu razem z majonezem.
  • Mieszać wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli będzie za rzadkie- dodać więcej majonezu, a jeśli za gęste- jogurtu)
  • Do smaku dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu, a dla dekoracji- drobno posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego Nowego Roku!

mgr Magdalena Walania

Dietetyk

Przeczytaj także: Wystrzałowe Menu Sylwestrowe

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl