banner

Sposoby na warzywnego niejadka

Autor: Mateusz Jabłoński

Według danych Instytutu Żywności i Żywienia– prawie co czwarty chłopiec i co piąta dziewczynka w wieku ok. 11-12 lat cierpi na nadwagę. wskaźnik wagowy u dzieci, który rośnie ponad normę w niebezpiecznie szybkim tempie skłania do konkluzji, że jesteśmy o krok od wybuchu epidemii otyłości wśród najmłodszych. Tymi, którzy mogą zapobiec eskalacji tego groźnego zjawiska są rodzice, bowiem to przede wszystkim na nich ciąży odpowiedzialność za zdrowie pociechy, stworzenie jej warunków do prawidłowego rozwoju i przekazanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Koniec wymówek!

pośpiech towarzyszący zjadaniu posiłków, posyłanie dziecka do szkoły bez pierwszego i drugiego śniadania, gotowcach dominacja potraw gotowych w kuchni, obecność w diecie produktów typu „Fast food”, nadmiernych ilości słodyczy i picie wysoko słodzonych napojów to główne żywieniowe grzechy, jakich dopuszczają się rodzice prowadząc żywieniowo swoje dzieci. Nic więc dziwnego, że w takich warunkach młody organizm nie ma szans na prawidłowy i zdrowy wzrost. Otyłości, będącej preludium do wielu poważnych chorób, można zapobiec, gdy już się pojawi, można też leczyć, ale wizyta u doktora czy dietetyka to tylko jeden z z wielu kroków, jakie powinien podjąć rodzic w walce z nadmiarem masy ciała i niewłaściwymi nawykami żywieniowymi u swojego dziecka.

Odpowiedzialny rodzic to świadomy rodzic

Przed przystąpieniem do rewolucji kulinarnych w domu, warto zapoznać się z piramidą żywieniową, przedstawiającą produkty, które stanowią podstawę zdrowego odżywiania. Codzienny jadłospis dziecka w wieku szkolnym powinien zawierać produkty ze wszystkich grup: zbóż, warzyw i owoców, nabiału, produktów białkowych i tłuszczów, przy czym tych pierwszych (leżących u dołu piramidy) powinno być najwięcej, tych znajdujących się bliżej jej wierzchołka – jak najmniej. Warunkiem zdrowej diety jest także zminimalizowanie spożywania cukru, słodyczy, słodzonych napojów, a także tłuszczów zwierzęcych i produktów słonych. Należy pamiętać również o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody. Nie należy przy tym zapominać o ruchu – regularna aktywność fizyczna to idealny sprzymierzeniec i zarazem skuteczna broń w walce z nadwagą.

Kolejnym etapem powinna być zmiana nawyków żywieniowych - na początek u samych rodziców, wszak dzieci przyglądają im się uważnie, a przykład idzie od góry. Własnoręczne przyrządzanie posiłków, unikanie miejsc, w których serwuje się niezdrową wysokoprzetworzoną żywność, ograniczanie dostępu dziecka do reklam produktów spożywczych kształtujących złe nawyki, to zasady, które rodzice powinni obowiązkowo wcielić w życie.

Gdy talerz warzyw budzi grymas na twarzy

Odzwyczajenie dziecka od produktów kalorycznych, ale o niskiej wartości odżywczej można rozpocząć od zachęcania go do jedzenia warzyw. Często proces ten wymaga od rodzica cierpliwości i konsekwencji w działaniu, jednak przynosi oczekiwane efekty. Pomocne mogą okazać się następujące wskazówki:

• wprowadzaj jarzyny etapami – serwuj dziecku maksymalnie po jednym nowym warzywie na danie, w innym wypadku maluch może się poczuć zagrożony i zbojkotować posiłek,
• podkreślaj samodzielność dziecka – niech samo nałoży sobie tyle jedzenia, ile chce. Możliwość wyboru zachęci go próbowania nowych rzeczy,
• kolorowo i różnorodnie na talerzu – fantazyjnie podane, urozmaicone danie przyciągnie wzrok i pobudzi nie tylko wyobraźnię, ale i apetyt malucha,
• połącz ulubione dania dziecka z porcją warzyw,
• do trzech razy sztuka – zwykle dziecko potrzebuje do trzech podejść, aby stwierdzić, czy dana potrawa lub składnik odpowiada jego kubkom smakowym, pozwól mu na to i raz po raz proponuj skosztowanie nowego dania, nie zniechęcaj się, jeśli pierwsze próby będą kończyły się niepowodzeniem
• przy spożywaniu posiłków istotną rolę odgrywa oprawa, ciepła atmosfera i spokój sprzyjają apetytowi na warzywa i budzą miłe skojarzenia, dopilnuj, aby w czasie spożywania posiłku telewizor był wyłączony, niech nic nie rozprasza uwagi Twojego dziecka.
• świeć przykładem – pokaż dziecku, że warzywa są stale obecne i w twojej diecie, wówczas nie będzie się bało ich jeść i zanim się zorientujesz, będzie ciebie naśladowało,
• w wyborze siła – apetyt na warzywa spotęguje u dziecka możliwość ich wyboru, pozwól mu na to już podczas zakupów w warzywniaku. Włączenie malucha w przygotowanie potrawy dla rodziny dodatkowo sprawi, że zapała sympatią do kiedyś nielubianych jarzyn.

Pamiętajmy, że w walce z niezdrowym jedzeniem i w przekonywaniu dziecka do dokonywania właściwych wyborów żywieniowych ważna jest determinacja i jak najwcześniejsze wyrabianie dobrych nawyków, bo jak głosi mądrość ludowa: czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.

Mateusz Jabłoński
Konsultacja Dietetyk www.wygodnadieta.pl

Przeczytaj także: 6 letni niejadek

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl