banner

Sól w diecie niemowlaka i małego dziecka

Autor: Beata Smulska

Każdy rodzic chce, by jego dziecko było zdrowe, by zdrowo i prawidłowo się rozwijało. Każdy wie, że podstawą zdrowego rozwoju jest właściwe odżywianie, to co dajemy naszym pociechom do jedzenia i picia. Ważne są nie tylko składniki, których jest dużo w diecie dzieci niemowląt i dzieci (jak np. pieczywo, mięso, mleko, owoce i warzywa, soki), ale też przyprawy, sól. Często zastanawiamy się: solić czy nie? Znajomi, mamy innych dzieci też różnie radzą; jedni mówią, że do diety niemowląt i dzieci nie wolno dodawać ziarenka, inni natomiast twierdzą, że odrobina soli nie zaszkodzi, a na pewno poprawi smak potraw. A jak jest naprawdę, czyli najzdrowiej dla dzieci?

Zdaniem lekarzy i dietetyków, w diecie niemowląt i małych dzieci nie zaleca się dodawania soli. Niestety wyniki badań pokazują, że nawet 80% mam dosala posiłki swoim rocznym dzieciom. Małe dziecko nie odczuwa potrzeby solenia, dopóki nie pozna tego smaku, dlatego też nawet, jeśli nam wydaje się, że dania ze słoiczka są bez smaku, niesmaczne, niesłone, nie doprawiajmy ich według własnych upodobań, gdyż nasze kubki smakowe są już przyzwyczajone do soli.

Często dzieci zaczynają spożywać duże ilości słonych potraw, gdy zaczynają jeść te same posiłki co dorośli, gdy zasiadają z rodzicami, dziadkami, starszym rodzeństwem do wspólnego stołu. Dzieje się to mniej więcej, gdy dziecko kończy 2 lata. Wtedy podaje się ugotowane potrawy z jednego garnka zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli reszta domowników przyzwyczajona jest do słonych potraw, warto nie solić dań w garnku tylko podać solniczkę na stół, aby każdy doprawił, według uznania. Nasz maluszek wówczas nie jest przyzwyczajany do słonych potraw.

Z punktu widzenia zdrowotnego oraz norm żywieniowych nie ma również zaleceń, ile należy podawać dziecku soli. Jest za to norma na sód (sód jest składnikiem soli). Zalecenia jasno określają, że zapotrzebowanie dziecka na sód w wieku 1 - 6 lat wynosi 325 - 375 mg. Takie ilości sodu w diecie dziecka są pokryte przez produkty naturalnie zawierające ten pierwiastek oraz takie, w których sól dodana jest ze względów technologicznych (pieczywo, sery białe i żółte, wędliny). Ważne, żeby zdawać sobie sprawę, że bardzo dużo soli znajduje się w produktach codziennie spożywanych takich jak wędliny, pieczywo, sery. Spożywanie ich w zasadzie zamyka zapas sodu, jaki można dostarczyć do organizmu w ciągu doby.

Unikanie wprowadzania soli do diety niemowląt i małych dzieci to dbanie o dbanie o prawidłowy rozwój niewykształconych jeszcze w pełni nerek, a na przyszłość będzie to profilaktyką w unikaniu powszechnych schorzeń: nadciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody w organizmie, rak żołądka czy udar mózgu.

Nie znaczy to oczywiście, że potrawy przygotowywane bez soli dla naszych maluszków mają być niesmaczne i przez to dzieci nie będą mieć ochoty na jedzenie takich dań. Doskonałym rozwiązaniem na to, by z jednej strony nie używać soli, a drugiej – by potrawy dla dzieci były smaczne i chętnie przez je jedzone, jest stosowanie przypraw.

Poniżej zamieszczam listę przypraw i ziół, które nasze maleństwa mogą jeść w zależności od wieku:

od 9 miesiąca - majeranek, kminek, suszony koper
od 10 miesiąca - tymianek, cząber, estragon, bazylię, rozmaryn, oregano, zmiksowane pestki dyni i słonecznika
od 11. miesiąca: czosnek, pieprz, paprykę słodką, kolendrę, cynamon, szczypiorek, natkę pietruszki, koperek
od 13. miesiąca: zmielone orzechy włoskie, laskowe i nerkowiec.

mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk

Przeczytaj także: Uwaga cukier…


Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl