banner

Rzeżucha – najszybsza nowalijka nie tylko na Wielkanoc

Autor: Karolina Growiec

Nowalijki – czyli pierwsze, młode, świeże warzywa pojawiające się wraz z początkami wiosny. Po długiej zimnie, cieszą oko, pokrojone w plasterki na kanapkach. Charakteryzują się słabszym smakiem i zapachem ze względu na niedostateczną ilość słońca w szklarniach, jednak pod względem wartości odżywczych znacząco nie odbiegają od tych z pełni sezonu. Do nowalijek możemy zaliczyć rzodkiewki, zielone ogórki, pomidory, sałatę, młodą marchewkę, szczypiorek czy właśnie rzeżuchę.

Czy możemy podać nowalijki dzieciom? Oczywiście! Kilka plasterków ogórka czy rzodkiewki możemy podać dzieciom powyżej 3 roku życia. Wcześniej, ze względu na niedojrzały układ pokarmowy naszych maluszków mogą powodować bóle brzucha czy wysypkę. Dlaczego? Dlatego, że nowalijki są bardzo mocno nawożone – pobierają tyle nawozu, ile im dostarczymy, a nie tyle, ile potrzebują. Jeśli możesz – wybieraj nowalijki ze sprawdzonego źródła, bez zbędnych nawozów.

Ekspresową nowalijką, którą możemy wyhodować w ciągu kilku dni, przez cały rok jest bez wątpienia rzeżucha. Wystarczy niewielki pojemnik/ talerzyk czy nawet większa nakrętka, kawałek waty, trochę wody i oczywiście nasionka rzeżuchy, by w krótkim czasie cieszyć się skarbnicą witamin. Pierwsze kiełki mogą pojawić się już po 3-4 dniach, a piękna, finalna postać jest gotowa po ok. 10.

Rzeżucha – nie tylko dekoracja na Wielkanocnym stole .

Z wyglądu niepozorna i delikatna – w smaku i zapachu wyrazista, pikantna. Warto podać ją małym niejadkom, ponieważ pobudza trawienie i poprawia apetyt.

Skarbnica witamin i mikroelementów:

- duża dawka witaminy C

- bardzo dobre źródło witamin: A, K, B oraz PP

- zawiera żelazo i magnez – warto ją włączyć w ciąży czy przy anemii

- bogactwo wapnia – włącz ją do diety, gdy nie spożywasz mleka i jego przetworów

- znajdziemy w niej jod – polecany przy niedoczynności tarczycy

- obniża poziom cukru we krwi – chorzy na cukrzycę nie powinni jej sobie żałować

- źródło chromu – pomocny w prawidłowej pracy trzustki

Zachowaj umiar – rzeżucha jest moczopędna, a jej nadmiar może spowodować zapalenie pęcherza. Kilka łyżeczek (od herbaty) w ciągu dnia w zupełności wystarczy.

Do czego pasuje? Rzeżuchę możemy dodać do wielu potraw – do różnych past serowych, z jajek, czy rybnych. Świetnie pasuje z twarożkiem czy po prostu wymieszana z masłem. Śmiało możesz ją dodać do zup czy sałatek. Posyp nią co tylko zechcesz! :)

Przepis na faszerowane jajka idealne na Wielkanoc:

Składniki:

  • Jaja – 4 szt
  • Rzeżucha – 2 łyżki
  • Szczypiorek – 1 łyżka
  • Serek naturalny (np. Bieluch) – 2 łyżki
  • Jogurt naturalny – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Opcjonalnie: kurkuma – szczypta

Informacje dodatkowe:

Można zamienić serek naturalny na pół awokado – wtedy farsz będzie miał kolor zielony.

Sposób przygotowania:

  • Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół.
  • Z każdej połówki wyjmij żółtko i przełóż do miseczki, rozduś widelcem.
  • Rzeżuchę i szczypiorek drobno posiekaj i dołóż do żółtek.
  • Dodaj serek naturalny (lub awokado) i jogurt.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Opcjonalnie dodaj kurkumę – dla koloru – środki faszerowanych jajek będą bardziej żółte.
  • Udekoruj listkami rzeżuchy.

lic. Karolina Growiec

Dietetyk

Przeczytaj także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl