banner

Prebiotyki

Autor: Małgorzata Ptak

O probiotykach słyszał już prawie każdy. Natomiast, co to jest prebiotyk?

A więc najprościej rzecz ujmując prebiotyk jest pożywką dla pożytecznych mikroorganizmów w naszym przewodzie pokarmowym zwanych probiotykami. Nie trawione przez nasz organizm frakcje węglowodanów trafią do jelit, gdzie odżywiają mikroflorę jelitową. Niestety każdy z nas czasem choruje i nie zawsze możemy uniknąć antybiotyków.

Preparaty te oprócz pomocy w powrocie do zdrowia mogą negatywnie oddziaływać na mikroorganizmy znajdujące się w naszym przewodzie pokarmowym. Dlatego też większość z nas podczas leczenia suplementuje się również preparatami probiotycznymi. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniego odstępu czasu pomiędzy antybiotykiem, a osłonką. Oczywiście, jeśli dbamy o odpowiednią dietę to w naszych jelitach znajdują się odpowiednie substancje sprzyjające wzrostowi dobrych bakterii. W innym przypadku, gdy nasze jelita są wyjałowione dostarczane „dobre” bakterie mogą namnażać się niewystarczająco lub wcale.

Warto podkreślić fakt, iż w naszym przewodzie pokarmowym występują zarówno pożyteczne bakterie jak i te chorobotwórcze. Zazwyczaj występuje równowaga, podczas antybiotykoterapii czy infekcji może dojść do zachwiania tej homeostazy na rzecz „złych” bakterii, co może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych dla naszego organizmu. Probiotyki oprócz preparatów farmaceutycznym możemy również znaleźć w produktach spożywczych. Pożyteczne bakterie znajdują się w przetworach mlecznych takich jak kefir, jogurt, kwaśne mleko oraz kiszonkach do najpopularniejszych należą kapusta kiszona oraz ogórki . Oczywiście najwięcej dobrych bakterii będą miały produktu domowej produkcji. Jeśli chodzi dostępne na rynku musimy pamiętać, aby patrzeć na etykiety i sprawdzać czy żywe kultury bakterii znajdują się w produkcie, gdyż w procesie technologicznym – pasteryzacji mogą zostać zniszczone.

Wracając do prebiotyków to znajdziemy je w wielu warzywach (cebula, ziemniaki czy cykoria to tylko kilka przykładów), niektórych owocach – jak banan oraz produktach zbożowych, a w szczególności w płatkach owsianych i otrębach .

Coraz większą popularność zdobywają synbiotyki, które są preparatami zawierającymi zarówno probiotyki jak i prebiotyki. Nie odpowiedni skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego może prowadzić nie tylko do problemów jelitowych, lecz ma wpływ na cały organizm. Jest on bardziej podatny na infekcje ze względu na obniżoną odporność, częściej występują alergię, a także choroby autoimmunologiczne. Dlatego też bardzo ważna jest dobrze zbilansowana, różnorodna dieta.

Domowy jogurt

Składniki:

· 1 litr Mleka pasteryzowane krowiego, koziego lub owczego

· Starter kultur bakterii lub jogurt naturalny z bakteriami (z wcześniejszej produkcji lub zakupiony w sklepie)

Przygotowanie:

Podgrzej mleko do temperatury 45°C (po włożeniu palca jest ciepłe, ale jeszcze nie parzy), następnie dodać jogurt o temperaturze pokojowej lub bakterie. Mieszając ogrzewaj jeszcze przez chwilę, aby uzyskać ponownie temperaturę 45°. Następnie przelej do termosu, jogurtownicy lub naczynia długo utrzymującego ciepło. Odstaw na 8- 12 godzin i smacznego.

Lic. Małgorzata Ptak

Dietetyk

Przeczytaj także: Dieta dla zdrowych oczu

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl