banner

Produkty spożywcze w diecie dziecka po 1 roku życia

Autor: Aleksandra Kilen

1. Dzieciom do 4 roku życia nie należy podawać potraw i produktów tłustych oraz zbyt ostrych, do których należą: tłustego mięsa, wędlin, bigosu, flaków, smalcu, majonezu, pełnotłustej śmietany, marynat octowych, musztardy, ketchupu, ciastek z kremem i innych słodyczy mających w swoim składzie duże ilości kremu i czekolady.

2. Dzieciom do 4 roku życia należy umiarkowanie podawać potrawy smażone, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu.

3. Należy unikać podawania dzieciom produktów ciężkostrawnych i gorzkich (np. grzyby), drażniących przewód pokarmowy niewykształcony w takim stopniu jak u osób dorosłych.

4. Należy ograniczyć dodawania soli i cukru do potraw przygotowywanych dla dzieci.

5. Wprowadzamy powoli warzywa strączkowe(soja, fasola, groch, soczewica, cieciorka), podajmy nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Zaczynamy od świeżych warzyw strączkowych takich jak groszek zielony, groszek cukrowy, gotowany bób bez skórki.

6. Owoce morza można podawać dziecku po 1 roku życia, ze względu na ryzyko alergii pokarmowej oraz stałą konsystencję.

7. Przyrządzając potrawy dla dzieci należy unikać gotowych sosów, mieszanek przyprawowych, bogatych w sztuczne konserwanty i glutaminian sodu, odpowiadających za reakcje alergiczne u maluchów.

8. Kostki rosołowe bez dodatku glutaminianu sodu i sztucznych konserwantów, tak jak i domowy rosół/ wywar z mięsa można podawać małym dzieciom po 10 miesiącu życia.

9. Należy unikać wędzonych ryb i wędlin z uwagi na dużą zawartość soli. Takie produkty wprowadzamy według uznania po 1 roku życia.

10. Sery pleśniowe należy wprowadzać po 1 roku życia z uwagi na ryzyko alergii pokarmowej.

Aleksandra Kilen
Dietetyk

Przeczytaj także:

Zalecenia dietetyczne dla dzieci w wieku 1,5-3 lat
Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku 3-6 lat
Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku >6 lat

Zobacz:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl