banner

Pierwsze owoce w diecie dziecka

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Pierwsze owoce podajemy dziecku w 6. miesiącu życia, jeśli jest karmione piersią, lub w 4. Miesiącu życia w przypadku sztucznego karmienia z butelki. Warto pamiętać, że owoce mają być serwowane w postaci musu, papki lub soku przecierowego. Mogą być również starte na tarce i podawane na surowo, lub po ugotowaniu. W drugiej połowie pierwszego roku życia zdecydowana większość dzieci jest bardzo ciekawa nowych smaków, konsystencji oraz zapachu podawanych produktów – jest to zatem idealny okres wprowadzania do diety nowości.

Jakie owoce na początek?

Zaczynamy od tzw. bezpiecznych owoców, czyli tych, które uczulają maluchy najrzadziej. Zaliczamy tutaj przede wszystkim najpopularniejszy owoc w naszym kraju, czyli jabłka oraz jagody, jeżyny, porzeczki i oczywiście banany. Owoce wprowadzajmy stopniowo i pojedynczo, uważnie obserwując reakcję dziecka (wykluczenie ewentualnych reakcji alergicznych). Jeśli u malucha nie zaobserwujemy wysypki, biegunek czy bólów brzucha to po kilku dniach możemy zaproponować dziecku kolejny owoc. Na początek wybieramy owoce, które są lekko kwaśne i zawierają dużo miąższu:

1. Jabłka – są dobrym źródłem błonnika oraz potasu i żelaza, zawierają również witaminę C i P oraz pektyny. Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko anemii i zaparć.

2. Morele, brzoskwinie – zawierają wapń, błonnik oraz karoteny, są źródłem błonnika dzięki czemu wspomagają trawienie i regulują pracę przewodu pokarmowego.

3. Gruszki – wbrew obiegowej opinii, że jest to owoc ciężkostrawny, gruszki korzystnie oddziałują na układ pokarmowy malucha. Posiadają działanie delikatnie przeczyszczające i są dobrze tolerowane przez dzieci.

4. Banany – zaraz po jabłku, są to najczęściej podawane owoce niemowlętom. Zawierają błonnik, tryptofan oraz witaminę C. W ich składzie znajdują się głównie cukry proste będące dobrym źródłem energii. Banany sycą a dzieci chętnie po nie sięgają ze względu na ich słodki smak.

Jeśli niemowlę pochodzi z rodziny alergicznej (któreś z rodziców, lub oboje są uczuleni na jakiś owoc) należy poczekać z wprowadzeniem do diety dziecka owoców silnie alergizujących, takich jak: cytrusy, truskawki. Owoce te można podawać dziecku, które ukończyło pierwszy rok życia. Niektóre owoce zawierają w składzie duże ilości cukrów prostych (figi, winogrona, arbuzy), dlatego nie wprowadzajmy ich do diety dziecka na samym początku, gdyż mogą one powodować kolki. Początkowo serwujemy dziecku małe ilości owocu (jabłka, banana, gruszki) – dziennie około 40 do 60 gramów.

Niemowlętom podajemy owoce obrane, bez skórki. Całe owoce wraz ze skórką włączamy do diety 3-4 latków. Owoce serwujemy dzieciom na drugie śniadanie lub na podwieczorek, pomiędzy głównymi posiłkami. Możemy również (u starszych dzieci) dodawać je do kaszek, jogurtów, naleśników jako smaczny i zdrowy dodatek zastępujący słodycze.

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Metoda BLW część 1 – „Wprowadzenie”

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl