banner

Mięso w diecie najmłodszych

Autor: Marta Hyla

O czym należy pamiętać urozmaicając dietę naszego dziecka w mięso?

Mięso jest bardzo ważnym składnikiem diety najmłodszych. Dostarcza ono pełnowartościowego białka, witamin z grupy B (w szczególności witaminy B12, która pełni bardzo ważna rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego dzieci) oraz żelaza. Żelazo gromadzone jest w wątrobie maleństwa, gdy jest ono jeszcze w brzuszku mamy. Zapasy te wystarczają zazwyczaj na kilka miesięcy po urodzeniu. Aby uchronić niemowlę przed niedoborami tego pierwiastka, zaleca się wprowadzenie mięsa do diety niemowlęcia w siódmym miesiącu jego życia, jeśli niemowlę było do tego czasu karmione tylko i wyłącznie naturalnie. Niemowlęta karmione sztucznie pierwszą porcję mięsa powinny otrzymać w szóstym miesiącu życia.

Na początek najlepszym gatunkiem mięsa dla naszego maluszka będzie drób (indyk, kurczak). Oprócz drobiu odpowiednia będzie również jagnięcina, królik lub cielęcina. Są to gatunki mięs, które najrzadziej wywołują alergie u dzieci, dlatego to właśnie od nich należy rozpocząć rozszerzanie diety niemowląt. Ponadto nie zawierają dużej ilości tłuszczu, są delikatne i łatwostrawne. Mięso przeznaczone do spożycia przez niemowlę należy obrać ze skóry, pozbawić tłuszczu, dokładnie opłukać i ugotować. Nie należy mięsa solić – sól stanowi duże obciążenie dla pracy nerek młodego organizmu. Ugotowane mięso należy wyjąć z wody i zmiksować z ugotowanymi osobno warzywami (np. z marchewką lub dynią). Na początku wystarczy, jeśli do takiej papki mięsno-warzywnej dodamy ok. 10g ugotowanego mięsa. Ilość tą systematycznie zwiększamy do ok. 20 g pod koniec pierwszego roku życia maleństwa. Z czasem rozszerzamy dietę naszej pociechy o inne gatunki mięs. Dwuletnie dziecko bez obaw może otrzymać kilka razy w miesiącu kawałek wołowiny czy chudego schabu. Pamiętajmy, aby nie podawać niemowlętom ani małym dzieciom zupek gotowanych na wywarach kostnych. Wywary te charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu, a ponadto zawierają szkodliwe produkty przemiany materii, antybiotyki czy pestycydy.

Kupując mięso przeznaczone do spożycia przez nasze dziecko starajmy dowiedzieć się co nieco o źródle jego pochodzenia. Dobrze, jeśli mięso pochodzi z hodowli ekologicznej oraz posiada certyfikat zapewniający o jego dobrej jakości. Nie zaleca się podawania niemowlętom oraz małym dzieciom wędlin. Zawierają one zwykle bardzo szkodliwe dla zdrowia konserwanty. Również podroby są nie odpowiednie dla najmłodszych, ze względu na to, że kumulują się w nich różnego rodzaju toksyny.

mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk

Przeczytaj także: Zielona herbata – królowa wszystkich herbat?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl