banner

Biszkopty i herbatniki - czy należy podawać je dzieciom jako przekąskę?

Autor: Sylwia Durzyńska

Większość mam podaje swoim dzieciom między posiłkami produkty takie jak biszkopty czy herbatniki. Uważają je za właściwe w diecie małego dziecka, gdyż często mówi się o nich, że są lekkostrawne, niezbyt słodkie oraz mają miękką konsystencje co ułatwia dzieciom ich zjedzenie. Również ich forma jest przyjazna dla dziecka, gdyż mogą swobodnie trzymać taki produkt w rączce.

Czy faktycznie jednak dobrze robimy podając dzieciom dostępne na rynku biszkopty i herbatniki jako przekąskę między każdym posiłkiem?

Wystarczy spojrzeć na etykiety przykładowych produktów dostępnych na rynku. W ich składzie zawsze znajdują się znaczne ilości mąki pszennej, cukier, jaja oraz duża ilość dodatków typu substancje spulchniające, aromaty, emulgatory czy barwniki. Powyższy skład pokazuje, iż produkty te nie zawierają nic, co było by cenne i niezbędne w diecie małych dzieci.

Co więcej warto zwrócić również uwagę na wartość odżywczą tych produktów. Wartość energetyczna 100 g najpopularniejszych herbatników, czyli jednego standardowego opakowania dostarcza ponad 400 kcal, czyli około 1/3 energii jaką potrzeba dziecku w wieku 4 lat. Produkty te dostarczają znaczne ilości tłuszczy, przy czym są jednym z najbogatszych źródeł nasyconych tłuszczy trans powstających w procesie uwodorniania tłuszczy roślinnych, które uznane są za najbardziej szkodliwy dla zdrowia rodzaj tłuszczu. Spożywanie ich w dużych ilościach sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II, a także zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia . Dowiedziono również, że kwasy tłuszczowe – trans mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała i tkanki tłuszczowej, a w efekcie powstania otyłości brzusznej. W tym miejscu warto również dodać, iż tłuszcze te są nie tylko niebezpieczne dla dzieci, ale także dla kobiet ciężarnych i płodu- mogą one wpłynąć na powstanie nadciśnienia tętniczego, masę urodzeniową dziecka czy rozwój układu nerwowego. Omawiane produkty są również doskonałym źródłem cukrów prostych, które w dużych ilościach przyczyniają się do rozwoju tak powszechnej wśród dzieci próchnicy zębów, a także otyłości czy cukrzycy.

W związku z powyższym, w podawaniu dzieciom różnego rodzaju herbatników i biszkoptów należy zachować umiar. Jeżeli dziecko lubi te produkty, można mu je podawać, jednak w ograniczonych ilościach. Jak widać produkty te nie zawierają cennych składników odżywczych potrzebnych dzieciom, dlatego też należy duże ilości tych produktów zastąpić czymś zdrowszym np. zrobionymi samemu owsianymi ciasteczkami z dodatkiem owoców.

Sylwia Durzyńska
Dietetyk

Przeczytaj także: Pyszne i zdrowe śniadanie w 5 minut

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl