banner

Nie tylko korzeń – natka marchewki

Autor: Karolina Growiec

Liście – każdy wie, że można jeść natkę pietruszki. Ale czy na tym kończy się lista jadalnych liści? Często, zupełnie nie zdając sobie z tego sprawy, w koszu lądują wartościowe części warzyw.

To właśnie w nich – liściach – często ukryta jest ogromna dawka zdrowia i więcej składników odżywczych niż w korzeniach.

Jakie liście można jeść? Na pewno natkę marchewki! A także liście buraka, kalarepy czy rzodkiewki.

Jak je podać?

  • PESTO – możemy je przygotować z natki marchewki, pietruszki czy rzodkiewki. Tak naprawdę ogranicza nas nasza wyobraźnia – próbowaliście pesto z rukoli?
  • KOKTAJL / SOK – dodaj garść zieleniny np. do koktajlu z jabłkiem i pomarańczą
  • SAŁATKA – posiekaj lub porwij na mniejsze kawałki i dodaj do ulubionej sałatki.
Natka marchewki – dość twarda, w smaku lekko gorzka.

    - źródło chlorofilu – chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz poprawia koloryt skóry

    - źródło witamin C oraz K – więcej niż w korzeniu

    - źródło żelaza

Pesto z natki marchewki:

Składniki:

  • pęczek natki marchewki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść orzechów (dowolnych)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę.
  • Przełóż do słoiczka i zalej wierzch niewielką ilością oliwy lub oleju – zachowa świeżość na dłużej.
  • Pesto można pasteryzować lub zamrozić.

mgr Karolina Growiec

Dietetyk

Przeczytaj także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl