banner

Komosa ryżowa w diecie dziecka

Autor: Weronika Karbowska

Komosa ryżowa znana również pod nazwą quinoa, ryż peruwiański czy matka zbóż to roślina od ponad 5 tysięcy lat uprawiana w Ameryce Południowej. Ze względu na małe wymagania środowiskowe stanowiła główne źródło pożywienia dla Inków zamieszkujących tereny górskie. Współcześnie coraz częściej zaliczana jest do SuperFood czyli naturalnych produktów żywnościowych, które charakteryzują się ponadprzeciętnymi wartościami odżywczymi.

Ryż peruwiański wyróżnia się spośród innych produktów zbożowych dużą zawartością białka (nawet do 22%). Jest to jedna z nielicznych roślin uprawnych, której budowa białkowa jest bliska produktom pochodzenia zwierzęcego. W jej składzie znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem.

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują gospodarkę lipidową w organizmie. Mają działanie przeciwzapalne, wspomagają pracę układu nerwowego jak również sercowo-naczyniowego.

Quinoa zawiera witaminy z grupy B, przede wszystkim witamy B1, B3, kwas foliowy oraz witaminę E, której ilość w stosunku do pszenicy czy żyta jest dwa razy większa. Wymienione składniki mają wpływ na prawidłowe funkcjonowania układu nerwowego jak również sercowo-naczyniowego dziecka. Poprawiają koncentrację, wspomagają procesy krwiotwórcze a ich niedobory mogą prowadzić do zaburzeń wzrostu, funkcjonowania gospodarki hormonalnej a także zaburzeń o podłożu depresyjnym.

W składzie komosy ryżowej znajduje się większa ilość potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz sodu w porównaniu z żytem, pszenicą, kukurydzą czy ryżem. Wspomniane składniki mineralne wpływają między innymi na prawidłowy rozwój kości, pracę mięśni oraz gospodarkę wodno-elektrolitową dlatego istotne jest dostarczanie ich wraz z codzienną dietą dziecka.

Kolejną istotną różnicą jest obecność flawonoidów, niewystępujących w innych produktach zbożowych. Są to związki roślinne zaliczane do polifenoli, odgrywające istotną rolę w procesach antyoksydacyjnych. Dodatkowo polifenole zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych, cukrzycy czy chorób sercowo-naczyniowych.

Komosa ryżowa charakteryzuje się lekko słodkim smakiem oraz delikatną konsystencją dzięki czemu powinna sprostać wymaganiom nawet bardzo wymagających dzieci. Można komponować przy jej udziale dania główne jak również zdrowe desery.

Pyszny deser dla twojego dziecka:

Składniki:

  • suche nasiona komosy ryżowej 60g
  • laska wanilii 1 szt
  • mleko 100 ml
  • mleko kokosowe 50 ml
  • mrożone maliny

Przygotowanie:

  • Komosę ryżową przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Do garnka wsyp 60g kaszy oraz 120 ml wody i laskę wanilii. Gotuj przez 25 minut.
  • Wyciągnij wanilię. Do kaszy dodaj mleko, mleko koksowe, zmiksuj na jednolitą masę.
  • Maliny zmiksuj.
  • Połącz warstwy.

Smacznego !

Dietetyk

mgr inż. Weronika Karbowska

Przeczytaj także: Wody smakowe w diecie dziecka – pozytywny czy negatywny wpływ na rozwój?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl