banner

Kasza jaglana – z czym to się je?

Autor: Karolina Growiec

Produkty zbożowe stanowią istotną część żywienia człowieka. Jeszcze nie tak dawno temu miały swoje miejsce u podstawy piramidy żywieniowej – czyli były najważniejszym składnikiem pokarmowym naszej diety. Według najnowszych danych są przeniesione na nieco wyższy szczebel (czyli powinniśmy spożywać ich mniej). Aktualnie u podstawy znajduje się aktywność fizyczna a nad nią warzywa i owoce (jako podstawa naszego menu). Produkty zbożowe są na 3 miejscu. Mimo wszystko dostarczają cennych składników odżywczych oraz energii. Są podstawą wielu smacznych i wartościowych potraw.

W dzisiejszym artykule chciałabym przybliżyć temat kaszy jaglanej, która nazywana jest „królową kasz”. Kasza ta jest wytwarzana z ziarna prosa, jednego z najstarszych zbóż na świecie. Może być spożywana zarówno w daniach wytrawnych z dodatkiem mięsa czy warzyw oraz jako składnik słodkich deserów. W diecie dzieci kasza jaglana może pojawić się już od początku rozszerzania diety, czyli ok. 6 miesiąca życia.

Kasza jaglana jest produktem lekkostrawnym (zawiera 3,2g błonnika na 100g). Polecana szczególnie dzieciom i dorosłym z chorobami glutenozależnymi: celiakia, alergia na gluten, nadwrażliwość na gluten, choroba Duhringa, ponieważ należy do zbóż bezglutenowych (innymi produktami bezglutenowymi są np.: amarantus, gryka, kukurydza, ryż, komosa ryżowa, tapioka, teff, owies*). Głównym składnikiem kaszy są węglowodany (71,6g na 100g produktu, co stanowi 81%). Znajdziemy tutaj niewiele tłuszczu, tylko 7% (2,9g na 100g). Najcenniejszym składnikiem kaszy jaglanej jest żelazo w ilości 4,8mg na 100g. Innymi, także cennymi składnikami są witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan oraz aminokwasy egzogenne takie jak leucyna, izoleucyna i metionina.

Jak przygotować kaszę jaglaną?

Sposób I. Na suchej patelni podprażyć kaszę, do momentu uzyskania lekko orzechowego zapachu, mieszając, by nie przypalić ziaren.

Sposób II. Kaszę przepłukać zimną wodą, następnie sparzyć wrzątkiem i znów przelać zimną wodą. Płukanie kaszy pomaga usunąć charakterystyczny posmak goryczki.

Kolejne etapy, wspólne do obu sposobów: zalać kaszę gorącą wodą w proporcji 1:2 (kasza:woda) i gotować pod przykryciem 12-15 minut na małym ogniu do czasu wchłonięcia płynu. Podczas gotowania można zerknąć czy nie jest za mało płynu i kasza się nie przypala, ale nie mieszać, ponieważ kasza się wtedy skleja i tworzy się niekorzystna, grudkowata konsystencja. Po 12-15 minutach kaszę zestawić z ognia na ok. 5-10 minut, by „doszła” i napęczniała.

Dwa pomysły na kaszę jaglaną:

Jeśli maluch niechętnie próbuje kaszę ugotowaną na wodzie możesz do już ugotowanej dodać swoje mleko (kasza musi być przestudzona do max 40st.), niewielka ilość oliwy/ masła, napój roślinny, mleko krowie czy jogurt naturalny. Jeśli zależy Ci na posiłku bogatym w żelazo, unikaj dodatków pełnych w wapń (jak mleko czy jogurt), ponieważ oba składniki „konkurują” ze sobą i utrudniają wchłanialność.

Na słodko – jaglanka z owocami

Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu lub instrukcji powyżej. Dodaj ulubione owoce, orzechy, cynamon i kardamon.

Na słono – kasza jaglana z warzywami

Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu lub instrukcji powyżej. Dodaj ugotowane warzywa: pokrojoną w plasterki marchewkę, różyczki brokuła, kukurydzę i czerwoną paprykę. Wymieszaj. Dopraw świeżą pietruszką.

Podsumowując, kasza jaglana jest bezglutenowym, lekkostrawnym źródłem węglowodanów i białka, dostarcza niezbędnych aminokwasów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.

* Pewność, by owies był bezglutenowy mamy tylko wtedy, gdy na opakowaniu jest umieszczony znak przekreślonego kłosa. Sam owies jest produktem bezglutenowym, jednak często może być po prostu zanieczyszczony przez inne zboża podczas upraw lub przerobu w młynie.

lic. Karolina Growiec

Dietetyk

Przeczytaj także: Dieta niemowlaka- 7 miesiąc

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl