banner

Jadłospis dla dzieci w wieku 3-6 lat

Autor: Aleksandra Kilen

Posiłek Produkty Przepisy
I Śniadanie Omlet- ubić białko, dodać żółtko, mleko, mąkę i poszatkowany szczypiorek, smażyć na łyżce oleju z obu stron. Pomidory pokroić w ósemki i podawać do omleta. jajko
mleko 1,5%
mąka pszenna
pomidor
szczypiorek
olej rzepakowy
50g sztuka
50ml- 5 łyżek
10g- łyżka
200g- sztuka
10g- łyżka
5g- łyżeczka
II Śniadanie Kanapka - chleb razowy
- margaryna
- papryka
- ser żółty
- sok pomarańczowy
40g- kromka
5g- łyżeczka
100g- pół sztuki
20g- plasterek
150ml- pół szklanki
OBIAD Zupa krem z zielonego groszku- groszek i marchew wrzucić do garnka zalać wodą, dodać oleju, lekko rozdrobnić mikserem. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Filet z dorsza, z ziemniakami i surówką- filet upiec razem z pomidorami z puszki. Ziemniaki ugotować.
Zupa
- zielony groszek
- marchewka
- łyżka oleju
- groszki ptysiowe
II danie
- filet z dorsza
- pomidory z puszki
- ziemniaki
- jabłko
- marchew
- sok z cytryny
- olej słonecznikowy
100 ml wody- pół szklanki
200 g- szklanka
45 g- sztuka
10g- łyżka
20 g- 3 łyżki

70 g- pół sztuki/ jedna mała
40 g- 4 łyżki
120 g- 2 sztuki (średnie)
150 g- sztuka
45 g- sztuka
10 ml- łyżka
5 g - łyżeczka
PODWIECZOREK Sałatka owocowa- owoce myjemy, obieramy ze skórki, (gdy jest taka potrzeba), kroimy, mieszamy z migdałami, miodem i jogurtem. - brzoskwinia
- banan
- jabłko
- maliny
- migdały
- miód
- jogurt naturalny
120 g- sztuka
60 g- pół sztuki
100 g- mała sztuka
40 g- 4 łyżki
10 g- 4 sztuki
5 g- łyżeczka
30 g- 3 łyżki
KOLACJA Zupa mleczna z ryżem i konfiturą - mleko 1,5%
- ryż
- konfitura wiśniowa
250ml- szklanka
20g- 2 łyżki
20g- 2 łyżki


* pomiędzy i do posiłków podawać herbatkę owocową lub wodę niegazowaną

Aleksandra Kilen
Dietetyk medyczny

Przeczytaj także: Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku 3-6 lat

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl