banner

Glutaminian sodu – przyjaciel czy wróg twojego dziecka?

Autor: Weronika Karbowska

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego mieszanki ziołowe, gotowe sosy czy chipsy kupione w sklepie smakują lepiej niż te, zrobione własnoręcznie w domu?

Odpowiada za to glutaminian sodu (E621), substancja stosowana w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku. Dodany do żywności powoduje wzrost intensywności innych substancji, które znajdują się w produkcie.

Nadmierne spożycie glutaminianu sodu może prowadzić do syndromu chińskiej restauracji, który objawia się zawrotami i bólami głowy, nudnościami, suchym kaszlem czy pojawieniem się duszności. Długotrwałe spożywanie E621 może skutkować wystąpieniem otyłości nie tylko ze względu na polepszenie smaku, zapachu i wyglądu niektórych potraw, ale przede wszystkim z powodu jego negatywnego oddziaływania na funkcje hormonu sytości (leptyny). Glutaminian sodu może powodować nadciśnienie tętnicze, zaburzenia w przewodnictwie nerwowo- mięśniowym, uszkodzenia narządu wzroku a nawet choroby nowotworowe.

Produkty, w których można znaleźć glutaminian sodu to te wysoko przetworzone. Zalicza się do nich kostki rosołowe, mieszanki ziołowe, majonez, ketchup, zupy i sosy w proszku, paluszki, chipsy, wędliny oraz konserwy mięsne.

Glutaminian sodu jako dodatek do żywności jest uregulowany prawnie i może być legalnie dodawany do produktów spożywczych w Unii Europejskiej, jednak ze względu na dolegliwości jakie może powodować zaleca się ograniczenie bądź całkowite jego wyeliminowanie z diety dziecka. Należy zwrócić uwagę, że E621 występuje w produktach wysoko przetworzonych, których spożycie należy ograniczyć ze względu na małe wartości odżywcze i szeroką gamę zaburzeń zdrowotnych, które mogą pojawić u twojej pociechy po nadmiernym i długotrwałym jego stosowaniu.

Zdrowe zamienniki, które można wprowadzić do diety całej Twojej rodziny:

  • Słone przekąski – chipsy z jarmużu, frytki warzywne pieczone w piekarniku, prażone ziarna;
  • Kostki warzywne – zioła, świeże bądź suszone warzywa;
  • Zupy z proszku – zupy gotowane ze świeżych warzyw;
  • Gotowe sosy – domowe sosy na bazie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek i ziół;
  • Konserwy mięsne i wędliny – dobrej jakości mięso pieczone w ulubionych ziołach.

Pamiętaj– to co naturalne i nieprzetworzone jest najlepsze dla Ciebie i Twojego dziecka!

mgr inż. Weronika Karbowska

Dietetyk

Przeczytaj także: Nasiona konopii siewnej w diecie dziecka

Zapraszamy do pobierania Naszych Ebooków: Wybierz E-book dla Swojego Dziecka.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl