banner

Dieta w Hashimoto – na co zwrócić szczególną uwagę?

Autor: Karolina Growiec

Kontynuując ostatnie pytanie z poprzedniego artykułu Hashimoto – czyli co? Pytania i odpowiedzi, jak powinna wyglądać dieta w przypadku choroby Hashimoto? Co z glutenem oraz laktozą? Na co zwrócić szczególną uwagę?

Dieta, czyli codzienny sposób żywienia, osoby chorej na Hashimoto powinna być dietą pełnowartościową, bez zbędnych wykluczeń, opierająca się na ogólnych, racjonalnych zasadach zdrowego żywienia. W ciągu doby powinno się pojawić 4-5 posiłków, co 3-4 godziny. Dużą uwagę powinno zwrócić się na przerwę pomiędzy lekami a pierwszym posiłkiem (także napojami, jak np. kawa, herbata czy soki) – minimum 30 minut.

W diecie osób chorych warto jednak zwrócić uwagę na niektóre składniki, takie jak jod, witamina D, selen, żelazo, cynk, antyoksydanty oraz kwasy omega-3 a także związki goitrogenne.

Jod – jedno niedobór często występuje w niedoczynności tarczycy (bez Hashimoto). Jednak w przypadku Hashimoto, nadmiar jodu w diecie jest niekorzystny, ponieważ może zaostrzyć odpowiedź układu odpornościowego organizmu i niszczyć go. Głównym źródłem jodu w diecie są: owoce morza oraz ryby (zwłaszcza dorsz i halibut). Jod, w niewielkiej ilości, możemy znaleźć także w mleku i przetworach mlecznych, soli jodowanej czy w produktach zbożowych.

Selen – bierze udział w prawidłowym działaniu tarczycy. Dla prawidłowego działania niezbędna jest odpowiednia ilość jodu. Jego niedobór skutkuje zaburzoną konwersją T4 w T3. Selen znajdziemy w takich produktach jak: owoce morza (skorupiaki, krewetki), ryby (dorsz, halibut, tuńczyk, sardynki), jaja, grzyby, mleko i jego przetwory, czosnek, a najbogatszym jego źródłem są orzechy brazylijskie.

Cynk – posiada właściwości przeciwzapalne. Jego niedobór powoduje spowolnienie tempa metabolizmu hormonów. Źródła cynku to: jaja, kasza gryczana, sery podpuszczkowe, pestki dyni, mięso, pieczywo pełnoziarniste.

Witamina D – na jej poziom powinni zwracać uwagę także ludzie zdrowi.
W naszym klimacie, w okresie jesienno-ziowym powinna być dodatkowo suplementowana przez większość społeczeństwa. Można przypuszczać, iż niedobory witaminy D zwiększają ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych, czyli m.in. Hashimoto. Źródła witaminy D w diecie: ryby, oleje, a niewielkie ilości w maśle i mięsie.

Witamina B12 – jej niedobór powoduje niedokrwistość megaloblastyczną – chorobę często towarzyszącą Hashimoto. Źródła w diecie: ryby, mięso, jaja, mleko.

Żelazo – długotrwałe niedobory żelaza niekorzystnie wpływają na metabolizm tarczycy. Źródła żelaza znajdziemy przede wszystkim w: podrobach (wątrobie), żółtkach jaj czy chudej wołowinie.

Cynk – niedobory tego pierwiastka utrudniają pracę tarczycy – zwiększają stężenie przeciwciał a-TPO i aTG, a zmniejszają T3 i T4 we krwi. Ponadto może spowalniać metabolizm hormonów. Gdzie znajdziemy cynk? W wątrobie, kakao, pestkach dyni, orzechach, jajach, roślinach strączkowych, serach podpuszczkowych, pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz w mięsie.

Antyoksydanty – przeciwdziałają występowaniu wolnych rodników oraz stresu oksydacyjnego, które są czynnikami niszczącymi komórki tarczycy. Do antyoksydantów możemy zaliczyć witaminy A, C, E. Pełne antyoksydantów są: warzywa i owoce o intensywnych kolorach: czerwone i pomarańczowe, ciemnozielone, fioletowe oraz żółte (papryka, pomidor, marchew, pomarańcza, brokuł, pietruszka, wiśnie, jagody itp.).

Kwasy omega-3 – stymulują przemianę T4 w T3, mają wpływ na wrażliwość tkanek na działanie hormonów tarczycy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziemy w olejach roślinnych, awokado, pestkach i orzechach, lnie, rybach, oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym.

Związki goitrogenne (wolotwórcze) – mogą uniemożliwiać syntezę hormonów tarczycy. Są naturalnym składnikiem wielu produktów pochodzenia roślinnego. Występują przede wszystkim w: soi, kapuście, brokułach, kalafiorach, brukselce czy rzepie. W niewielkich ilościach możemy je znaleźć w gruszkach, truskawkach czy szpinaku. Tych produktów osoby chore nie powinny jeść w dużych ilościach, zwłaszcza na surowo. Obróbka termiczna hamuje działanie tych związków nawet o 30%, dlatego w diecie można pozwolić sobie na racjonalne spożycie tych produktów w niewielkich ilościach.

Gluten i laktoza – aktualnie nie ma badań potwierdzających szkodliwy wpływ tych substancji na przebieg choroby. Jeśli nie ma przeciwwskazań typu celiakia, nietolerancja laktozy czy alergie, nie ma powodów by wykluczyć te produkty z diety. Należy pamiętać, że wykluczenie np. glutenu z naszego menu bez powodu może spowodować u nas objawy nietolerancji po ponownym wprowadzeniu go.

Jedynymi produktami, które należy wykluczyć z diety (jeśli nie występują choroby współtowarzyszące) są produkty wysoko przetworzone jak ciastka, torty, chipsy, lody, gotowe dania, fast foody itp.

W kolejnym artykule zamieścimy dokładny jadłospis trzydniowy .

lic. Karolina Growiec

Dietetyk

Przeczytaj także: Zasady zdrowego żywienia – przypomnienie

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl