banner

Dieta na pękające naczynka

Autor: Beata Smulska

Problem rozszerzonych naczynek krwionośnych dotyczy osób w każdym wieku, najczęściej nastolatek i młodych kobiet, lecz również dzieci i osób po 50 roku życia. Niekorzystne zmiany w obrębie skóry mają dodatkowo tendencję do nasilania się z wiekiem. Krytyczne dla nasilenia schorzenia są okresy wzmożonej aktywności hormonalnej jak dojrzewanie, ciąża i menopauza oraz zaburzenia hormonalne a także przyjmowanie tabletek i innych hormonalnych środków antykoncepcyjnych.

Rozszerzone pod skórą naczynka krwionośne, najczęściej pojawiają się na twarzy oraz na kończynach dolnych lecz mogą występować na całym ciele. Niestety rozszerzone naczynka tzw. „pajączki” mają charakter trwały – można za pomocą kosmetyków zmniejszyć nieco ich widoczność lub usunąć je laserem czy za pomocą prądu elektrycznego ale bez wzmocnienia całego układu krwionośnego w ciele a zwłaszcza naczyń włosowatych powrócą, czasem niestety dosłownie o milimetr dalej. Pamiętajmy, że rozszerzone naczynka są znacznie poważniejszą kwestią niż tylko kosmetyczną. Mogą zapowiadać kłopoty z krążeniem naczyniowym zwłaszcza przy rodzinnej skłonności do żylaków. Nie leczone i zaniedbane przechodzą w groźny trądzik różowaty o różnym stopniu nasilenia, od nadwrażliwości skóry na bodźce do wystąpienia trwałych blizn włącznie.

Popękane naczynka mogą być wynikiem nadmiernej ekspozycji na światło, niskiej temperatury czy palenia papierosów. Warto także zdawać sobie sprawę, że inną przyczyną pajączków może być nieodpowiednia dieta. Dlatego mając taki problem, należy zwrócić uwagę, czy codzienny jadłospis pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i minerały. Jeśli dieta nie jest pełnowartościowa, należy jak najszybciej wprowadzić zmiany.

Dieta nie cofnie już istniejących zmian, ale może zmniejszyć ich widoczność, zadziała profilaktycznie - zwłaszcza w okresie zimowym oraz polepszy skuteczność i trwałość już przeprowadzonych zabiegów medycyny estetycznej. Pamiętajmy, że również stres może wyjątkowo niekorzystnie wpłynąć na stan skóry naczyniowej.

NAJWAŻNIEJSZE ZASADY DIETY NA PĘKAJĄCE NACZYNKA

o Musi być bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, które są cennym źródłem błonnika, który pomaga pozbyć się nagromadzonych toksyn z organizmu i zapobiega uszkodzeniom naczyń.
o Musi być bogata w witaminy E i C, które skutecznie wzmacniają naczynia włosowate i zapobiegają dalszym uszkodzeniom
o Powinna zawierać dużo miedzi, która uczestniczy w procesie produkcji tkanki kostnej i łącznej, zatem konsumpcja jedzenia bogatego w miedź, czyli wątróbki, ziaren sezamu, suszonych pomidorów, pomoże zregenerować uszkodzone naczynka. Miedź jest także składnikiem koniecznym do powstawania enzymów w naskórku, które chronią skórę poprzez produkcję melaniny i eliminowanie wolnych rodników. Zatem minerał ten jest niezbędny, by skóra była mocna i gładka.
o Popękane naczynka mogły powstać wskutek oddziaływania promieniowania słonecznego. Okazuje się, że przed tym procesem może chronić selen, ponieważ obfituje on w antyoksydanty, które zapobiegają takim uszkodzeniom. Składnik mineralny może zregenerować naczynka i rozjaśnić pajączki na skórze. Jedzmy więc produkty zawierające selen - orzechy, skorupiaki, produkty pszeniczne.
o Według niektórych specjalistów cera naczynkowa może być sygnałem niedoboru cynku w organizmie. Składnik mineralny likwiduje stan zapalny skóry, regeneruje naczynia. Zatem dieta dla cery naczynkowej musi zawierać orzeszki ziemne, ostrygi i kakao.
o Warto z jadłospisu wyeliminować wszystkie napoje alkoholowe, ostre przyprawy, chrzan oraz bardzo gorące posiłki, które przyczyniają się do powstawania nowych pajączków.

mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk

Przeczytaj także: Soczewica – „przez żołądek do…głowy”

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl