banner

Dieta bogatoresztkowa

Autor: Beata Smulska

Dieta bogatoresztkowa jest niezastąpionym sposobem na walkę z zaparciami u dzieci. W diecie bogato resztkowej ważne jest, by dostarczać odpowiednią ilość produktów bogatych w błonnik oraz odpowiednia ilość przyjmowanych płynów. Dzięki temu konsystencja stolca rozluźnia się, przyspieszony jest pasaż jelitowy, a wypróżnianie staje się łatwiejsze i mniej bolesne.

Co to są zaparcia? O zaparciach mówimy wtedy, gdy dziecko oddaje stolec rzadziej niż raz na 3 dni, plami bieliznę. Oddawany przez dziecko stolec jest zbity, a maluszek przy jego oddawaniu męczy się lub płacze. Pojawia się też czasem krew w kale, wzdęcia, bóle brzucha i nieprawidłowy przyrost masy ciała. Nieleczone zaparcia u dzieci mogą upośledzić pracę układu pokarmowego oraz doprowadzić do powstania zalegających w jelitach złogów.

Co jest przyczyną zaparć? Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć u dzieci jest nieprawidłowa dieta. Zbyt mała ilość błonnika, warzyw i owoców, słodkie napoje oraz duże ilości słodyczy i czekolady sprawiają, że stolce stają się zbite, a ich wydalenie jest bolesne.

Z obawy przed bólem dziecko zaczyna wstrzymywać wypróżnianie, a to sprawia, że powstają u niego zaparcia nawykowe.

Produkty, które należy wykluczyć z diety bagatoreszkowej u dzieci:

• Czekolada, kakao
• Słodkie napoje i soki
• Czarna herbata
• Słodycze, ciasta
• Białe pieczywo
• Kasza manna
• Biały ryż i kleik ryżowy
• Czarne porzeczki i jagody
• Śmietana
• Potrawy smażone i przetworzone

Produkty zalecane w diecie bagatoreszkowej u dzieci:

• Mleko
• Przetwory mleczne takie jak maślanka, kefir, zsiadłe mleko
• Kompot śliwkowy
• Woda mineralna
• Miód
• Kisiel
• Galaretki owocowe
• Przecierowe soki owocowe
• Gruboziarniste kasze: gryczana, jaglana, pęczak
• Pełnoziarnisty makaron gotowany al dente
• Ryż brązowy
• Płatki owsiane
• Otręby – można ja dodawać do sałatek, surówek, mleka, jogurtu
• Pieczywo z pełnego ziarna, razowe, graham, z dodatkiem suszonych śliwek, pestek dyni i słonecznika, otrąb
• Warzywa takie jak: pomidory, szczaw, rzepa, buraki, rzodkiewki, kalarepa, zielony groszek, ziemniaki, rośliny strączkowe, ogórki
• Owoce takie jak: agrest, poziomki, winogrona, śliwki świeże i suszone, morele świeże i suszone, figi, jabłka, rodzynki
• Oliwa z oliwek dodawana do surówek, sałatek

Dziecko będące na diecie bogatoresztkowej musi przyjmować także odpowiednią liczbę płynów, ponieważ do prawidłowego działania w świetle przewodu pokarmowego, błonnik potrzebuje wody.

Należy też pamiętać, że zbyt duża ilość błonnika może zaburzać wchłanianie wapnia i żelaza, dlatego koniecznie należy dbanie o odpowiednią podaż tych mikroelementów.
W diecie dziecka cierpiącego na zaparcia nawykowe nie może więc zabraknąć produktów:

• zawierających wapń – jego źródłem jest mleko, jogurty i sery, ryby, brokuły, buraki, natka pietruszki, suszone owoce, migdały, ziarna słonecznika, dyni oraz soi
• zawierających żelazo – jego źródłem jest mleko, kalafior, brokuł, pomidory, szpinak, ziemniaki, ryby, pełnoziarniste pieczywo, orzechy, żółtka jaja kurzego, czerwone mięso

Zazwyczaj sama zmiana sposobu żywienia, zgodna z zaleceniami diety bogatoresztkowej, skutecznie eliminuje występowanie u dzieci twardych stolców, a co za tym idzie, eliminuje problem zaparć. Zdarza się jednak tak, że mimo zmiany sposobu odżywiania dolegliwości dziecka nie ustępują. Wtedy należy dalej szukać przyczyn występowania u dzieci problemów z wypróżnianiem się. Możliwe, że zaparcia mają podłoże emocjonalne lub nawet genetyczne.

mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk

Przeczytaj także: Wzdęty brzuszek u dziecka - ewentualne przyczyny

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl