banner

Czekolada cd.

Autor: Justyna Kruk

Czekolada jest jednym z najstarszych afrodyzjaków. Doceniono ją już na dworze Ludwika XIV (Król Francji i Nawarry), gdzie była kluczowym elementem ówczesnej „pantomimy miłosnej”.

Obecnie jest najpopularniejszym słodkim przysmakiem. Często ograniczamy sobie i swoim dzieciom spożycie tego produktu ze względu na dużą kaloryczność. 100 g czekolady może zawierać od 500kcal do 660 kcal.

Wartość odżywcza czekolady uzależniona jest od jej rodzaju, smaku oraz dodatków.

Istnieją cztery podstawowe rodzaje czekolad. Czekolada gorzka, czekolada deserowa, czekolada mleczna oraz czekolada biała. Każda z tych czekolad różni się zawartością miazgi kakaowej.

Czekolada gorzka zawiera miazgę kakaową, (co najmniej 70%), cukier oraz tłuszcz kakaowy.

Czekolada deserowa zawiera miazgę kakaową (od 30% do 70%), cukier, tłuszcz kakaowy oraz dodatki.

Czekolada mleczna zawiera miazgę kakaową ( do 50%), cukier ( około 50%), duża ilość mleka, tłuszcz kakaowy lub tłuszcz roślinny, wzbogacana jest sztucznymi substancjami smakowymi i aromatycznymi.

W składzie białej czekolady nie znajduje się miazga kakaowa, jednak zawiera ona duże ilości cukru, mleka oraz tłuszczu kakaowego.

Czekolada jest mieszaniną powstałą w wyniku połączenia rozdrobnionego ziarna kakaowca, cukru, mleka a także masła, które uzyskuje się z ziaren kakaowca.

Właściwości lecznicze czekolady były znane już przez Azteków, wykorzystywano ją między innymi, jako lek przeciwko biegunce. Właściwości lecznicze zawdzięczamy ziarnom kakaowca.

Wszystkie składniki wyrobów powstałych z ziaren kakaowca zawierają około 600 różnych związków. Związki te mają działanie przeciwnowotworowe, zapobiegają występowaniu chorób serca, wpływają łagodząco na bóle reumatyczne oraz pobudzają układ odpornościowy.

Bardzo istotne w składzie czekolady jest wstępowanie pochodnych metyloksantyny takich jak teobromina, kofeina i teofilina. Najważniejszym alkaloidem jest teobromina, która występuje w ziarnie kakaowca. Mimo niewielkiej ilości do 200 miligramów w 100 gramach czekolady wpływa korzystnie na umysł człowieka. Dodatkowo teobromina wykazuje właściwości moczopędne. Kofeina stymuluje układ nerwowy. Teobromina ma działanie łagodzące w wielu chorobach gardła, kaszlu.

Występujące w czekoladzie flawonoidy korzystnie wpływają na układ krążenia. Zapobiegają zakrzepom krwi, zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych.

Polifenole neutralizują tak zwany zły cholesterol, dodatkowo wpływają rozkurczająco na naczynia krwionośne.

Ponadto w składzie czekolady można wyróżnić: żelazo, fosfor, magnez, wapń, cynk, kobalt.

• Cynk korzystnie wpływa na stan skóry.
• Magnez wpływa na poprawę pamięci, jednocześnie koi nerwy i wzmacnia mięśnie.
• Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym w procesie wytwarzania hemoglobiny.
• Wapń poza regulacją pracy układu nerwowego, łagodzi podrażnienia.
• Regulację wodną organizmu i utrzymanie właściwego ciśnienia, można uzyskać dzięki obecności potasu.

Magnez, cynk oraz selen wpływają na wzrost endorfin, które łagodzą stres. Po zjedzeniu czekolady w organizmie człowieka wzrasta ilość serotoniny we krwi, co jest związane z poprawą humoru. Dodatkowo serotonina ma działanie podobne do czerwonego wina, dzięki niej istnieje możliwość kontroli nadciśnienia.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa potwierdzają korzystny wpływ czekolady na krzepliwość krwi, wywołując efekt podobny do zażywania aspiryny. Niespożywana w nadmiarze jest doskonałym źródłem energii. Zawiera mało cholesterolu a zawartość kwasu stearynowego dodatkowo może go obniżyć.

W czekoladzie występują cukry proste, będące pożywieniem mózgu podczas intelektualnego wysiłku. Duża zawartość węglowodanów, do 62%, a także minerałów, tłuszczów roślinnych i witamin (głównie B2, B3, B6, B12, A, E, kwas foliowy) wpływają na wysoką wartość odżywczą produktu.

Dodatkowym atutem czekolady jest jej korzystny wpływ na umysł i ciało. Zawartość fenyloetyloamin i endorfin wpływa na poprawę nastroju i zadowolenia. Obecność flawonoidów opóźnia proces starzenia się skóry, jak również neutralizuje działanie wolnych rodników.

Justyna Kruk
Kosmetolog

Przeczytaj także: Sekrety czekolady

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl