banner

Cholesterol w diecie małego dziecka

Autor: Paulina Wieczorek

W wieku dziecięcym cholesterol jest, ze względu na swoje funkcje niezbędnym składnikiem w diecie. Pod żadnym pozorem nie należy go ograniczać w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Tłuszcz i cholesterol są potrzebne dla prawidłowego wzrostu organizmu, a w szczególności komórek mózgowych- właściwie całego układu nerwowego. Do diety powinno się włączać pełnotłuste mleko i inne produkty mleczne ( pełnotłusty jogurt oraz sery), lecz warto już od najmłodszych lat pomyśleć o chorobach powszechnie występujących w życiu dorosłym, zwłaszcza dotyczy to chorób sercowo-naczyniowych. Warto także ,,inwestować’’ już wtedy w wyrabianie w dziecku zdrowych nawyków żywieniowych. Oto 6 wskazówek, jak się do tego skutecznie przyczynić:

Masło: Pamiętajmy, że kiedy dziecko dorośnie wystarczy mu niewielka ilość margaryny lub masła w: kanapce, jako dodatek do naleśników, ciast, warzyw czy też ryb. W trosce o zdrowie pozostałych członków rodziny można stosować margaryny o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych trans. Ogólnie mówiąc miękka margaryna jest zdrowsza od twardej.

Smażone potrawy: Nie tylko szkodzą dorosłym, ale też niestety dzieciom. Zamiast frytek najlepiej podawaj ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach. Kurczaka czy rybę piecz w folii lub w piekarniku. Jeżeli do gotowania używasz tłuszczy, wybieraj te, które posiadają wielonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, szafranowy, słonecznikowy, lub z soi. Unikaj tłuszczy nasyconych, które znajdują się w: oleju palmowym, kokosowym, tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, czy z utwardzanych tłuszczy piekarskich. Podczas przygotowywania potraf wykorzystuj gotowanie, gotowanie na parze, duszenie czy ewentualnie pieczenie, pieczenie w folii. Podkreślaj przy tym korzystne walory płynące z takiej zmiany sposobu gotowania.

Odpowiednie źródło białka: Czerwone mięso jest dla malucha dobre (cenne źródło żelaza), ale warto ,,zapoznać’’ go z niskocholesterolowymi i niskotłuszczowymi źródłami białka ( ryby, drób bez skóry, suszona fasola i groch, tofu), w przeciwnym razie, dorastając nie będzie chciał nic jeść poza hamburgerami. Można zrezygnować całkowicie z mięsa czerwonego, pod warunkiem że uzupełnimy dietę w inne pokarmy bogate w żelazo. Dla dziecka bardzo dobrym dostarczycielem białka są jaja, zwłaszcza te wzbogacane kwasami tłuszczowymi omega-3,wspomagające prace mózgu i serca.

Ryby: Szczególnie te gatunki, które posiadają wcześniej wspomniane kwasy omega-3. Nie ma zdrowszej żywności dla naszego serca niż ryby, dlatego też warto we wczesnym dzieciństwie nabierać zwyczaju jedzenia ryb. Poddawaj dziecku do spróbowania różne ich gatunki. Szczególnie te, które mają przyjemny, łagodny smak i są miękkie. Starannie wyeliminuj ości. Zwróć uwagę na ryby, które mogą zawierać rtęć np. makrela królewska, płytecznik, mięso rekina, miecznika czy puszkowany tuńczyk.

Czytaj etykiety !: Pamiętajmy, że duża ilość tłuszczu i cholesterolu ukrywa się w żywności przetworzonej. Należą do nich wszechobecne: ciastka, ciasteczka, chipsy, paluszki (to co lubią dzieci podjeść najbardziej). Dokładnie czytaj etykiety, na których podaje się skład produktu. Kupuj produkty, które mają najmniej substancji dodatkowych i najkrótszy skład. Staraj się szukać tych odtłuszczonych , a przynajmniej nie posiadających olejów nasyconych.

Dania typu Fast- Food: Łatwo można się niestety od nich uzależnić, dlatego taką żywność należy przynajmniej ograniczyć w naszej diecie. Fast- Foody nie zawierają żadnych ważnych dla naszego organizmu substancji odżywczych czy błonnika, a posiadają najwięcej tłuszczu, cholesterolu i sodu. Jeżeli nie będziesz serwować dziecku żadnych dań tego typu , to nie zasmakuje się w nich w tak młodym wieku. Kolejnym powodem, by unikać takich dań , jest to, że większość z nich w ogóle nie nadaje się dla małych dzieci. Ze względu na podrażniający wpływ na żołądek. Nie ma nic złego w jedzeniu hamburgerów sporządzonych w domu, z dużą ilością warzyw -a jedynie w kupowanych w barach szybkiej obsługi ( gdzie zwykle posiadają sporą ilość soli). Nie ma także potrzeby, by dziecko zajadało się frytkami. Jeżeli macie zwyczaj chodzenia z całą rodziną do restauracji typu Fast - food, starajcie się nie robić tego często oraz starannie przeglądać menu. W takiej sytuacji dla dzieci najlepsze będzie grillowane mięso kurczaka oraz pieczone ziemniaki bez zbędnych dodatków.

mgr Paulina Wieczorek
Dietetyk

Przeczytaj także: Nietolerancja fruktozy u dzieci

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl