banner

Apetyt na słodycze? Wybierzmy, to co zdrowsze!

Autor: Aleksandra Reyer

Aktualnie w każdym sklepie znajdziemy bardzo duży wybór słodyczy. Ich cena oraz kolorowe opakowania kuszą wszystkich amatorów słodkości zarówno dzieci, jak i ich mamy. Wiemy jednak, że zbyt duża ilość cukrów w naszej diecie może skutkować wystąpieniem w przyszłości cukrzycy typu II, miażdżycy czy otyłości. Prawidłowe żywienie to sztuka wyboru. Dlatego jeśli poczujemy ochotę na słodycze, może warto przez chwilę się zastanowić i zdecydować się na alternatywę, która dostarczy naszemu organizmowi oprócz cukru także witamin, czy składników mineralnych.

Takim właśnie idealnym zastępstwem dla słodyczy są świeże owoce. Zawierają fruktozę, która zaspokoi nasze pragnienie słodkiego smaku. Dodatkowo jednak są niskokaloryczne i zaopatrzą nasz organizm w witaminy, potas, błonnik pokarmowy oraz wodę. Możemy je zjeść same - na surowo. Z kilku ich rodzajów przyrządzimy natomiast pyszną sałatkę - z dodatkiem jogurtu, otrębów, zarodków, orzechów czy nasion słonecznika. Świeże lub mrożone owoce możemy też zalać galaretką, co uczyni z nich ciekawy deser. Możemy również wycisnąć z nich sok, który nie będzie zawierał dodatku sacharozy, czy sztucznych barwników i konserwantów, jak ten ze sklepowej półki.

Sok możemy wypić sam lub rozcieńczyć wodą, a także użyć jako dodatek do kaszki manny czy budyniu. Latem możemy go zamrozić i otrzymamy w ten sposób sorbet, lub „kostki soku”, którymi możemy ochłodzić wodę mineralną. Kiedy mamy ochotę na ciepły owocowy napój - ugotujmy kompot i podajmy go do obiadu lub podwieczorku. Jeśli zostanie na drugi dzień, za pomocą dodatku mąki ziemniaczanej zamieńmy go w kisiel. Poza tym korzystając z piekarnika możemy owoce upiec. Pieczone owoce np. jabłka są nie tylko łatwostrawne i delikatne dla naszego żołądka, ale i bardzo smaczne. Wydrążając je i umieszczając w miejscu gniazda nasiennego pianę z ubitych białek, miód i rodzynki otrzymamy urozmaiconą i zdrową przekąskę.

Kolejną alternatywą dla sklepowych słodyczy są owoce suszone. To prawda, że zawierają dużo kalorii, ale równocześnie w mniejszej objętości dostarczają większych ilości witamin i błonnika niż owoce świeże. Mogą one stanowić znakomite zastępstwo dla cukierków czy ciastek. Są również bardzo dobrym dodatkiem do kaszki manny, musli (jeśli mamy akurat ochotę na słodkie śniadanie), czy chociażby naturalnego jogurtu.

Warto zwrócić uwagę, że wiele cukrów w naszej diecie pochodzi z płynów. Zamiast wybierać słodkie napoje i kolorowe gazowane oranżady, zdecydujmy się na samodzielnie wyciśnięty sok lub kompot, o których wspominałam wcześniej. Do herbaty zamiast cukru dodajmy miodu – jest słodki, ale też m.in. poprawia wydolność mięśnia sercowego, wzmaga odporność organizmu, wyrównuje niedobór potasu, a także wpływa korzystnie na gospodarkę magnezem. Zamiast zjeść kostkę czekolady wypijmy kakao. Ono również – podobnie jak czekolada - dostarczy nam sporych ilości magnezu, niezbędnego dla prawidłowej pracy mózgu, dobrego samopoczucia oraz zapobiegania skurczom mięśni. Jednocześnie zawiera jednak mniejsze ilości tłuszczu, więcej niacyny, a dodatek cukru możemy ustalić indywidualnie.

Gdy spodziewamy się gości lub nadchodzą święta, postarajmy się tak rozplanować przygotowywanie potraw, aby starczyło czasu również na samodzielne pieczenie ciast. Oczywiście będą miały podobną zawartość kalorii, jak ich kupne odpowiedniki. Możemy jednak być pewne, że nie zawierają półproduktów najgorszych jakościowo, konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów.

Jeśli jednak kiedyś zabraknie nam czasu lub sił na własnoręczne przygotowywanie ciast, pamiętajmy, że również w cukierni znajdziemy szeroki wybór przysmaków. Możemy przecież kupić drożdżówkę z owocami zamiast ociekającego tłuszczem pączka czy tortu z maślanym lub śmietanowym kremem.

Dla przykładu:

Ciasto drożdżowe w porównaniu do wspomnianego pączka zawiera:

-120 kcal mniej,
-1/2 mniej tłuszczu,
-korzystniejszy rozkład kwasów tłuszczowych (w drożdżówce przeważają jednonienasycone KT, a w pączku nasycone KT),
-2/3 mniej cholesterolu,
-2/3 mniej sacharozy.

Z półki ze słodyczami w sklepie możemy natomiast wybrać sezamki - zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy E i niacyny w porównaniu do innych słodkości. Także rozkład kwasów tłuszczowych jest bardzo korzystny-dostarczają one głównie wielo- i jednonienasyconych KT, co jest zdecydowanie rzadkością wśród słodkich przekąsek.

W trosce o nasze zdrowie i dobre samopoczucie przed zakupem słodyczy dokonajmy analizy zysków i strat. Jeśli będziemy wybierać to, co słodkie, a jednocześnie bez sztucznych dodatków, a z witaminami i minerałami nasz organizm z pewnością nam się odwdzięczy. Nasza cera będzie bardziej promienna, a my same będziemy miały w sobie więcej pozytywnych emocji i energii.

Aleksandra Reyer
Dietetyk

Przeczytaj także: Sekrety czekolady

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl