banner

Analiza składu soku Solevita 100% pomarańczowego

Autor: Anna Grabowska

Witam, bardzo prosiłabym o analizę składu soku z Lidla Solevita 100% pomarańczowego.

Podstawowe informacje o produkcie:

Nazwa produktu : Sok pomarańczowy 100%

Kategoria : Soki

Producent : SOLEVITA

Opakowanie : 1 l

Skład : sok pomarańczowy 100%

Wartość odżywcza :

Wartość energetyczna : 44kcal/100ml produktu

Białko : 0,7g/100ml produktu

Węglowodany : 9,1g/100ml produktu, w tym cukry: 9,1g/100ml produktu

Tłuszcz : 0,2g/100ml produktu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g/100 ml produktu

Opakowanie zawiera 4 sugerowane porcje produktu po 250 ml.

Zalety:

- Sok 100%

- Bez dodatku cukru

- Nie zawiera substancji dodatkowych, barwników, konserwantów

Wady:

- Zawiera dużą ilość naturalnych cukrów prostych

Co na to Ekspert?

mgr Anna Grabowska, dietetyk

Sok pomarańczowy to produkt pozyskiwany z miąższu dojrzałych i odpowiednio wyselekcjonowanych pomarańczy. Spośród produktów owocowych przeznaczonych do picia należy wybierać soki 100% i soki przecierowe, a unikać produktów oznaczonych jako „napój” czy „nektar”. Warto także zwracać uwagę na skład i eliminować cukier oraz dodatki takie jak: barwniki, konserwanty czy aromaty. 100% sok pomarańczowy to wartościowy produkt owocowy, który dostarcza witamin i minerałów takich jak: witamina C, B, B1, B3, B6, B12, A i P, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen oraz błonnik pokarmowy (więcej błonnika znajdziemy w sokach z miąższem). Niestety większa część tych składników zostaje utracona podczas procesu produkcyjnego, niezbędna obróbka zmienia właściwości soku i pozbawia go wielu walorów, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie soku świeżo wyciśniętego z owoców pomarańczy. Taki sok zachowuje prozdrowotne właściwości owoców.

Sok pomarańczowy zawiera dużą ilość cukrów prostych, naturalnie występujących w owocach. Z tego względu znacznie zdrowszym rozwiązaniem jest spożywanie owoców w całości. Błonnik zawarty w skórkach i miąższu spowalnia tempo wchłaniania cukrów i ogranicza ich negatywny wpływ na organizm. Dodatkowo pomarańcze to owoce, które pochodzą z krajów, gdzie ich zadaniem jest wychładzać organizm, dlatego sok pomarańczowy dobrze jest spożywać latem, a nie zimą. Mimo wszystko spożywany z umiarem będzie wartościowym produktem w diecie starszych dzieci (maksymalnie 200 ml dziennie) i osób dorosłych (250 ml dziennie), porcja soku może zastąpić jedną porcję owoców. Należy pamiętać o tym, że podawanie dziecku soków pomiędzy posiłkami może sprawić, że nasyci się sokiem i odmówi posiłku lub zje mniejszą porcję, a podawanie ich w nadmiarze to krok do nadwagi. Sok podawany dziecku najlepiej rozcieńczyć wodą w proporcji 1:1.

Co z sokami w diecie niemowlaków i małych dzieci?

Nowe zalecenia dotyczące spożywania soków przez dzieci opublikowała Amerykańska Akademia Pediatryczna (AAP). Eksperci na podstawie wieloletnich badań postanowili przesunąć granicę wiekową, od której dzieci mogą je spożywać - z sześciu miesięcy do ukończenia minimum pierwszego roku życia. Jednak najbardziej optymalnych rozwiązaniem byłoby niepodawanie dzieciom soków do ukończenia 3. roku życia. Według APP soki, w odróżnieniu od całych owoców, nie mają żadnej wartości dla tak małych dzieci, ich nadmierne spożywanie może prowadzić do niedożywienia, a także powodować biegunki, wzdęcia, próchnicę czy problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Winowajcą jest zawarty w nich cukier prosty – fruktoza. Pediatrzy od dawna alarmują, aby dzieciom ograniczać ilość cukrów w diecie, dotyczy to także cukrów zawartych naturalnie w sokach i owocach, dlatego też zaleca się, aby nie podawać dzieciom więcej niż 150 g owoców dziennie (łącznie z sokami). Należy pamiętać, że dzieci bardzo szybko przyzwyczajają się do słodkiego smaku. Niezwykle ważne jest to, aby uczyć dzieci od najmłodszych lat (już od momentu rozszerzania diety) nawyku picia wody. W innym przypadku złe nawyki zabiorą ze sobą i w dorosłym życiu będą z dużym prawdopodobieństwem sięgać po słodzone napoje, które nie będą miały dobrego wpływu na ich zdrowie.

Generalna ocena w skali 1-5

5

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

mgr Anna Grabowska

Dietetyk

Przeczytaj także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl