banner

Gluten-free?

Autor: Monika Turek

Temat glutenu stał się ostatnimi czasy bardzo modny. Gluten, czyli białko roślinne występujące w ziarnach zbóż, tj. pszenica, żyto, owies i jęczmień jest obwiniany o wywoływanie, bądź zaostrzanie objawów wielu chorób, nie tylko celiakii (nietolerancji glutenu, ale też m.in. autyzmu, ADHD, łuszczycy (a także innych chorób o podłożu autoimmunologicznym) czy schizofrenii. Wzrasta więc liczba osób odżywiająca się bezglutenowo czy też eliminująca spożycie pszenicy z dietą, jako zboża zawierającego najwięcej glutenu.

Jeśli chodzi o celiakię jest to choroba nieuleczalna – przestrzeganie odpowiedniej diety jest konieczne do końca życia. Aby ocenić, czy rzeczywiście nasze dziecko cierpi na nietolerancje glutenu, należy wykonać testy alergenne na przeciwciała przeciwko glutenowi. W przypadku pozytywnego wyniku wprowadza się dietę bezglutenową. Po jej zastosowaniu objawy, tj. bóle brzucha czy biegunki powinny ustąpić.

Oprócz celiakii czy nadwrażliwości na gluten (łagodniejsza forma nietolerancji na gluten), w innych przypadkach dieta bezglutenowa nie jest konieczna. Co więcej, dla zdrowej osoby, stosującej dietę bezglutenową bez wyraźnego powodu, może być ona przyczyną niedoborów pewnych składników pokarmowych. Dlaczego? Sam gluten nie posiada żadnej wartości odżywczej, jednakże jest składnikiem zbóż, stanowiących istotny element diety (pieczywo, makarony, płatki zbożowe i inne produkty przetworzone, mogące zwierać dodatek glutenu – wędliny, sery, jogurty, czekolada). Źle zbilansowana dieta bezglutenowa może być przyczyna niedostatecznej podaży błonniki, witamin (głównie B complex), a także składników mineralnych.

Karmienie piersią - ochrona przed celiakią?

Badania naukowe mówią o możliwości zmniejszenia ryzyka zachorowania na celiakię - nawet o 50% -poprzez jednoczesne karmienie piersią i wprowadzanie do diety dziecka małych ilości glutenu (kaszki zbożowe glutenowe). Należy jednak mieć na uwadze, by wprowadzanie glutenu odbywało się stopniowo, w odpowiednim czasie (nie wcześniej niż w 5 m.ż. i nie później niż w 6 m.ż.) i określonych dawkach.

Poniżej przepis na pyszne i odżywcze ciasteczka bezglutenowe – Amarantuski:

Składniki:

• 2 dojrzałe banany
• 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
• 5 łyżeczek wiórków kokosowych
• 1 łyżeczka kakao naturalnego

Wykonanie:

Rozgnieć banany widelcem, dodaj pozostałe składniki i mieszaj do połączenia się składników. Uformuj niewielkie kuleczki, po czym każdą lekką rozpłaszcz – ciastka piecz na papierze do pieczenia ok. 15 min w temperaturze 180 stopni.

Monika Turek
Dietetyk

Przeczytaj także: Przepisy bezglutenowe

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl