banner

Co to jest GDA?

Autor: Monika Hajduk

Czytając etykiety produktów spożywczych możemy podejmować świadome i racjonalne decyzje konsumenckie. Istotne informacje o wartości odżywczej produktu, który bierzemy do ręki z półki sklepowej, udziela informacja GDA umieszczona na opakowaniu tego produktu.

Na większości produktów możemy znaleźć skrót GDA (z ang. Guideline Daily Amounts), pod którym kryje się wskazane dzienne spożycie na dany składnik. GDA informuje, jaki procent naszego dziennego zapotrzebowania na energię i inne składniki pokrywa dany produkt w określonej ilości. GDA dotyczy zapotrzebowania na energię i czterech składników odżywczych, których spożywanie w nadmiernych ilościach może być szkodliwe dla zdrowia: tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych, cukrów prostych oraz sodu. Często producenci podają także informację na temat zawartości białka i błonnika pokarmowego w porcji produktu.

Wartości podane według norm dla kobiet przy podaży 2000 kcal na dobę


Każda osoba, w zależności od wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, posiada inne zapotrzebowanie na energię i różne składniki. Dla zdrowej dorosłej kobiety o średniej aktywności fizycznej zapotrzebowanie na energię wynosi 2000 kcal, dla mężczyzny – 2500 kcal. Jednakże, z uwagi na konieczność ujednolicenia parametrów będących podstawą do oszacowania stopnia pokrycia zapotrzebowania na różne składniki, przyjęto, że wartości podawane na opakowaniach podawane są zgodnie z zaleceniami dla kobiet.

Informacje żywieniowe umieszczone na opakowaniach produktów spożywczych mogą być użyteczne przy planowaniu zbilansowanej diety. Analizowanie informacji pomaga kontrolować ilości spożywanych składników, zwłaszcza tych, które nie są obojętne dla naszego zdrowia i powinny być konsumowane rzadziej.

Monika Hajduk
Dietetyk

Przeczytaj także: Pełnowartościowe śniadanie w diecie młodych i przyszłych mam

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl