banner

Dynia w jadłospisie dzieci

Autor: Sylwia Pacyna

Dzieci znają dynię głównie z Halloween’nowej zabawy, warto jednak by poznały to warzywo z innej strony, od strony cennych walorów smakowych i odżywczych.

Dynia posiada łagodny, lekko słodki smak. Jest tuż po marchewce najczęściej wybieranym warzywem stanowiącym podstawę w gotowych daniach dla małych dzieci. Dynia w mniejszym stopniu niż marchew kumuluje azotany z gleby.
Warzywo to jest cennym źródłem witamin. Ich zawartość oraz znaczenie dla organizmu prezentuje poniższa tabela.

Tabela 1 Zawartość witamin w 100g dyni oraz ich znaczenie dla organizmu [1,2]

Dynia jest skarbnicą nie tylko witamin, ale również składników mineralnych.

Tabela 2. Zawartość składników mineralnych w 100g dyni oraz ich znaczenie dla organizmu [1,2]

To pomarańczowe warzywo swoją barwę zawdzięcza barwnikowi o nazwie beta karoten. Wpływa on korzystnie m.in. na układ odpornościowy. Im dynia ma intensywniejszy kolor tym zawiera więcej tego barwnika.

Jakie są inne zalety dyni?

Dynia to nie tylko miąższ, to również pestki, które warto wykorzystać w kuchni jako dodatek do sałatek, ciasteczek, bądź jako samodzielną przekąskę.

Pestki dyni są bogatym źródłem witamin takich jak witamina E, A, D a także witamin z grupy B : B1, B2, B6.
Każda z tych witamin jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju dzieci. W tabeli 1 przedstawiona została rola tych witamin.

W pestkach dyni obecne są niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pełniące bardzo ważna rolę w układzie nerwowym, wpływając korzystnie na jego funkcjonowanie.

W pestkach znajdziemy również cenne składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, cynk (niezbędny dla mocnych włosów, paznokci, posiadający korzystny wpływ na stan skóry) oraz potas.

Z pestek dyni otrzymuje olej, który może stanowić np.: dodatek do sałatek.

Dynia jest warzywem posiadającym wiele cennych walorów odżywczych. Dodatkowo jest uniwersalna- może stanowić podstawę dań na słodko jak i na wytrawnie. Poniżej prezentuję pomysły na proste dania z dyni.

Dynia na słodko: Placuszki dyniowe

Składniki:

80g dyni
Pół banana
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
Rodzynki/żurawina
Śliwki, jabłka (do przygotowania musu)
Orzechy do posypania

Wykonanie: Dynie pokrój w kostkę- ugotuj na parze bądź upiecz w piekarniku. Gdy będzie gotowa, przestudź ją i zblenduj z mąką, jajkiem, bananem. Do ciasta dodaj rodzynki/żurawinę. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Smaż placuszki z dwóch stron na złoty kolor.
Śliwki/jabłka podduś z dodatkiem miodu i soku z cytryny.
Usmażone placuszki podawaj z podduszonymi owocami i posypką z posiekanych orzechów.

Dynia na wytrawnie: Mini kotleciki z dyni

Składniki:

100 g ugotowanej dyni
100 g ugotowanych ziemniaków
pół małej cebuli
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
szczypta soli
płatki owsiane

Wykonanie: Dynie i ziemniaki zblenduj. Cebulę posiekaj i zeszklij. Przestudzone warzywa połącz ze sobą, dodaj jajko, mąkę, sól. Uformuj małe podłużne kotleciki, obtocz je w płatkach owsianych i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Sylwia Pacyna
Dietetyk

Przeczytaj także: Problem zaparć wśród dzieci w wieku szkolnym i wczesnoszkolnym

Bibliografia

1.Kunachowicz H. i wsp., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL, 2016 (IV), 58-59
2.Włodarek D. i wsp., Dietoterapia, PZWL, 2015, 74-136, 146

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl