banner

W jaki sposób przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Autor: Sylwia Pacyna

Warzywa stanowią podstawę naszej piramidy prawidłowego żywienia, zaleca się aby spożywać dziennie 3 porcje warzyw. Dodając warzywka do każdego głównego posiłku lub jako przekąskę z łatwością możemy spełnić normę na ich spożycie. Nie jest to jednak tak proste jak się wydaje, zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z „anty warzywnym” maluchem.

Jakie są najbardziej znienawidzone przez dzieci warzywa i w jaki sposób nakłonić dziecko by je zaakceptowało i jadło ze smakiem?

Najczęściej są to warzywa koloru zielonego takie jak:

1. Szpinak- zmora szkolnej stołówki oraz domowej kuchni. Na sam widok „zielonej papki” dzieci kręcą nosem i zamykają buźki.
2. Brukselka- to okrągłe zielone warzywo, które najczęściej pojawia się w zupie.
3. Brokuły
4. Groszek zielony- również częsty składnik zup
5. Sałata, roszponka, rukola- najczęściej odrzucane składniki kanapek
6. Natka pietruszki, koperek, szczypiorek- często stanowią niewielki dodatek do potraw, jednak nawet najmniejsza zauważalna przez dzieci ilość skutecznie zniechęca do jedzenia.

Inne warzywa:

1. Papryka
2. Dynia
3. Buraki
4. Korzeń pietruszki
5. Kalafior

Preferencje smakowe dziecka kształtowane są już od najmłodszych lat, dlatego warto wprowadzić w życie dziecka zasady prawidłowego żywienia już od samego początku. Rozszerzając dietę dziecka po 4 miesiącu życia należy zacząć od warzyw, a nie jak w wielu przypadkach od owoców. Dlaczego? Owoce, co oczywiste, są słodsze od warzyw. Wprowadzając owoce w pierwszej kolejności uczymy dziecko smaku słodkiego, przez co warzywa są przez nie gorzej tolerowane, ponieważ nie są tak samo słodkie. Zatem zamiast słodkiego banana podajmy dziecku w pierwszej kolejności marchew, brokuł lub dynię. Preferencje żywieniowe wykształcone w pierwszych latach życia dziecka mają kluczowy wpływ na wybory żywności w późniejszym wieku.

Ważnym aspektem jest również dieta rodziców. Dzieci obserwując swoich rodziców często powielają ich zachowania. Rodzic, który swojemu dziecku nakłada na talerz szpinak, a sam odżywia się w niezdrowy sposób nie jest dobrym przykładem do naśladowania. Dlatego chcąc nakłonić dziecko do jedzenia warzyw musimy dawać im dobry przykład.

Oto kilka sposobów na przemycenie warzyw w diecie dziecka:

1. Zupy krem- idealny pomysł na przemycenie wielu warzyw w ciepłym posiłku. Zupę jarzynową z nielubianym groszkiem, brukselką, czy kalafiorem można zblendować na gładką masę. Małe „oszustwo” w szczytnym celu ;)

2. Koktajle- szpinak, sałatę, natkę pietruszki, dynię, buraka i wiele innych można podać dziecku w formie koktajlu. Koktajle mogą stanowić pełnowartościowy posiłek, gdy doda się do nich źródło białka np.: mleko; źródło zdrowych tłuszczy np.: orzechy, nasiona chia, czy siemię lniane; a także źródło węglowodanów, witamin, składników mineralnych czyli warzywa i owoce.

3. Musy, puree warzywne- słodsze warzywa np.: dynię, buraka, można ugotować i podać dziecku jako dodatek do obiadu bądź jako samodzielną przekąskę.

4. Zdrowe frytki- nie tylko ziemniak jest super surowcem do przyrządzenia frytek. Równie dobrze smakują frytki z takich warzy jak: marchew, burak, seler, korzeń pietruszki. Pokrojone w słupki warzywa, obtoczone w delikatnych ziołach, przyprawach (tymianek, oregano, słodka papryka) i skropione odrobiną oleju stanowią super smaczny dodatek do obiadu.

5. Kotleciki warzywne- przyrządzając dziecku kotleciki drobione można dodać do mięsa startą marchewkę bądź korzeń pietruszki lub puree z dyni. Sprytnie schowane warzywka w kotleciku będą ze smakiem zjedzone przez dziecko.

6. Babeczki z dodatkiem warzyw- dzieci na słowo „babeczka”, „muffinka” zawsze reagują pozytywnie. Zaproponujmy dziecku wspólne przygotowanie babeczek na wytrawnie. Połączenie warzyw, jajka, dobrej jakości wędliny lub kurczaka z pewnością przypadną do gustu każdemu maluchowi.

Oto kilka przepisów na dania z dodatkiem warzyw:

Babeczki szpinakowe

Składniki na 3 babeczki

-2 garście świeżego lub mrożonego szpinaku
-3 plastry papryki
-3 plastry cebuli
-pół małego pomidora
-1 jajo
-1 plasterek sera żółtego dobrej jakości
-1 łyżka gotowanego kurczaka lub plasterek wędliny dobrej jakości
-1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Wykonanie:

Szpinak podsmaż z cebulką i pozostaw chwilę do przestygnięcia. Resztę warzyw pokrój w drobną kostkę, kurczaka lub wędlinę oraz ser również. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, lekko dopraw. Gotową masę przełóż do sylikonowych foremek. Piecz przez 10minut w 180 stopniach.

Koktajl warzywno-owocowy

Składniki:

-garść jarmużu
-pół małego kiwi
-garść natki pietruszki
-1 mała gruszka
-1 łyżeczka nasion chia
-woda

Wykonanie:

Kiwi, gruszkę pokrój w kostkę, dodaj wodę, jarmuż, natkę pietruszki, nasiona i zblenduj.

Koktajl z dynią i marchewką

Składniki:

-pół szklanki ugotowanej dyni
-1 mała marchew
-pół jabłka
-sok z cytryny
-woda

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem zblenduj.

Kotleciki warzywne

Składniki na 3 kotleciki

-1 średni ziemniak
-4 różyczki brokułu
-1 marchewka
-2 plastry cebuli
-1 jajo
-2 łyżki mąki pełnoziarnistej
-3 łyżki zmielonych płatków owsianych

Wykonanie:

Ziemniaka, marchew i brokuły ugotuj i przestudź. Następnie wszystkie składniki zblenduj i dopraw lekko delikatnymi ziołami. Z powstałe masy formuj kulki, które lekko obtocz w płatkach owsianych. Kotleciki piecz w piekarniku przez ok. 10 min w temperaturze 180 stopni.

Sylwia Pacyna
Dietetyk

Przeczytaj także: Dynia w jadłospisie dzieci

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl