banner

Dlaczego warto sięgnąć po jogurt probiotyczny?

Autor: Marta Hyla

Mianem probiotyków określa się bakterie, które wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka. Nazwa probiotyk wywodzi się z greckiego wyrażenia „pro bios” i oznacza „dla życia”.

Źródłem probiotyków w naszej diecie są produkty mleczne poddane fermentacji mlekowej m.in. jogurty i kefiry. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że nie każdy jogurt czy kefir dostarczy nam tych dobroczynnych bakterii, gdyż nie wszystkie bakterie fermentacji mlekowej są probiotykami. Właściwości probiotyczne wykazują w głównej mierze specyficzne szczepy pałeczek fermentacji mlekowej reprezentujące rodzaje Lactobacillus i Bifidobacterium. Najbardziej popularnym szczepem probiotycznym, występującym w jogurtach dostępnych na polskim rynku spożywczym jest Lactobacillus casei i to właśnie informacji o tym szczepie bakterii powinniśmy szukać na etykietach produktu, jeśli chcemy zakupić produkt probiotyczny.

Jaki wpływ wywierają bakterie probiotyczne na nasz organizm?

zapewniają równowagę mikroflory przewodu pokarmowego hamując rozwój bakterii niepożądanych, przez co zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych jelita grubego
regulują metabolizm przyspieszając perystaltykę jelit, przez co zapobiegają zaparciom i wzdęciom
obniżają poziom cholesterolu poprzez jego asymilację i rozkład kwasów żółciowych
stymulują układ odpornościowy, przez co organizm jest mniej podatny na infekcje
• są w stanie zsyntetyzować niektóre witaminy m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy i witaminę K
• pomagają odbudować prawidłową mikroflorę jelitową po zastosowaniu antybiotykoterapii
• bakterie te żywią się laktozą, co ma niebagatelne znaczenie w przypadku nietolerancji laktozy
zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy (wykazują działanie antagonistyczne w stosunku do bakterii przyczyniających się do powstawania tych schorzeń układu pokarmowego)

Aby uzyskać korzystne efekty związane ze spożywaniem produktów probiotycznych należy spożywać je w ilości co najmniej 100g dziennie. Produkt probiotyczny powinien zawierać nie mniej niż 10^6 aktywnych komórek bakterii w jednym gramie lub w jednym cm3 produktu.

Na etykiecie produktu probiotycznego powinna znaleźć się informacja na temat:

rodzaju i gatunku szczepu probiotycznego
minimalnej ilości żywych bakterii obecnych w produkcie, obecnych pod koniec daty przydatności do spożycia
warunków przechowywania

Ze względu na wyżej wymienione właściwości produktów probiotycznych warto włączyć je do codziennej diety, zarówno naszej jak i naszego dziecka. Przy zakupie zwracajmy uwagę na etykiety, aby mieć pewność, że kupujemy produkt, który spełnia założenia probiotyku.

mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk

Przeczytaj także: Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl